Νέα έρευνα: Σαρδέλες κατά του διαβήτη 2!




Το πόσο ωφέλιμες για την υγεία είναι οι σαρδέλες, λίγο πολύ το γνωρίζουμε: τα υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών που περιέχουν συμβάλουν στη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, τα οφέλη τους δεν σταματούν εδώ. Νέα μελέτη με επικεφαλής τη Diana Diarz Rizzolo, λέκτορα και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya’s (UOC), τμήμα Επιστημών Υγείας και στο ινστιτούτο August Pi i Sunyer Biomedical Research Institute (IDIBAPS), ανακάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση σαρδελών συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στις σαρδέλες, όπως η ταυρίνη, τα ωμέγα 3 λιπαρά, το ασβέστιο και η βιταμίνη D, δρουν προστατευτικά απέναντι του διαβήτη. "Οι σαρδέλες δεν είναι μόνο φτηνές και εύκολο να τις βρούμε, αλλά είναι ασφαλείς για κατανάλωση και συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Αυτή είναι μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη, αφού πρόκειται για μια τροφή που αγαπούν οι περισσότεροι και είναι εύκολο να συμπεριληφθεί στη διατροφή μας", σχολίασε η ερευνήτρια.

Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από τους ισπανικούς φορείς υγείας Diabetes and Obesity Research Laboratory και Primary Care Research Group, τα ερευνητικά ινστιτούτα IMIM και Fatty Acid Research Institute (EUA), το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διατροφής του νοσοκομείου Hospital Clinic de Barcelona.

Δύο κονσέρβες σαρδέλες την εβδομάδα

Η μελέτη συμπερίλαβε 152 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, που είχαν διαγνωστεί με προδιαβήτη (με επίπεδα σακχάρου μεταξύ 100 και 124 mg/dl). Όλοι οι ασθενείς μπήκαν σε ένα διατροφικό πρόγραμμα που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, αλλά μόνο στην ομάδα παρέμβασης προστέθηκαν στη διατροφή τους 200 γραμμάρια σαρδέλες την εβδομάδα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο κονσέρβες σαρδέλα σε ελαιόλαδο). Στους συμμετέχοντες δόθηκε η σύσταση να καταναλώνουν τις σαρδέλες ολόκληρες, χωρίς να αφαιρούν τα κόκκαλα τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Από την ομάδα που η διατροφή τους δεν περιλάμβανε τις σαρδέλες, το 27% των συμμετεχόντων είχε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μετά από έναν χρόνο, το 22% από αυτούς βρισκόταν στην ίδια κατάσταση. Από την ομάδα παρέμβασης, το 37% είχε υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσει διαβήτη στην αρχή της μελέτης. Μετά από έναν χρόνο, μόνο το 8% διατηρούσε αυτό τον υψηλό κίνδυνο. Βελτίωση παρατηρήθηκε επίσης σε άλλους σημαντικούς βιοχημικούς δείκτες, όπως ο δείκτης μειωμένης αντίστασης στην ινσουλίνη, αυξημένη "καλή" χοληστερόλη (LDL), αύξηση στην ορμόνη που επιταχύνει τη διάσπαση της γλυκόζης και μείωση στα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση.

"Παρότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνω των 65 ετών, τα αποτελέσματα μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει αντίστοιχα προστατευτική επίδραση και σε νεότερο πληθυσμό", σχολίασε η Dr Rizzolo.

Ο προστατευτικός ρόλος της τροφής αλλά όχι των συμπληρωμάτων

Το γεγονός ότι τροφές όπως οι σαρδέλες, που είναι πλούσιες σε ταυρίνη, ωμέγα 3, ασβέστιο και βιταμίνη D, έχουν σαφή προστατευτική επίδραση έναντι του διαβήτη, δεν σημαίνει ότι η λήψη μεμονωμένων συμπληρωμάτων με τα παραπάνω συστατικά θα έχει την ίδια επίδραση. "Τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων, αλλά η επίδρασή τους συνήθως οφείλεται στη συνέργεια που υπάρχει μεταξύ τους και στις τροφές που περιέχονται".

Αναφορικά με τις σαρδέλες, έχει ήδη ξεκινήσει δεύτερη φάση της μελέτης για την επίδρασή τους στο μικροβίωμα του εντέρου καθώς αυτό ρυθμίζει πολλές βιολογικές διαδικασίες και οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν εάν συμμετέχει με κάποιον τρόπο στην προστασία κατά το διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: Capital.gr