Όλα τα μυστικά για μακαρόνια με κιμά



Το αγαπημένο πιάτο όλης της Ελλάδας! Τα μακαρόνια με κιμά (ή αλλιώς bolognaise αν θες να μιλήσουμε με την ιταλική φράση που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο) είναι ένα πιάτο που επιδέχεται πολλές (πάρα πολλές) παραλλαγές.

Σήμερα δεν θα σου δείξω την παραδοσιακή ιταλική συνταγή από τη Μπολόνια, που της έχει δώσει και το όνομα της. Θα σου δείξω τη δική μου συνταγήπου έχω φτιάξει για να δώσω την απόλυτα μελωμένη υφή που θέλουμε όλοι στον κιμά. Την εμπλουτίζω πάντα με λαχανικά για πιο πλούσια γεύση. Επιλέγω πάντα καρότο και ανάλογα με την εποχικότητα βάζω μανιτάτια, κολοκυθάκια, σέλερι ακόμα και πιπεριές. Ό, τι είναι στην εποχή του.

Ισορροπώ τη γεύση με ένα κουταλάκι θυμαρίσιο μέλι και ένα κύβο κοτόπουλο για μεγαλύτερη ευκολία.

Τip 1: Δένουμε τη σάλτσα με αργό βρασμό. Θα χρειαστούμε 2 ώρες σε σιγανή φωτιά για να πετύχει σωστά το δέσιμο.

Tip 2: Σοτάρουμε πρώτα τον κιμά και τον αφαιρούμε από το τηγάνι. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε και καραμελώνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Και έπειτα τα σβήνουμε με κόκκινο κρασί.

Tip 3: Πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για τέλειο αποτέλεσμα. Η παραδοσιακή συνταγή της bolognaise έχει στα υλικά της και γάλα.

Tip 4: Επέλεξε ό,τι ζυμαρικά θες για αυτό το πιάτο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις από το κλασικό σπαγγέτι ή πέννες μέχρι λιγκουίνι ή trecche που χρησιμοποιώ εγώ σήμερα.


Υλικά

  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλυτζάνι (100 ml) κόκκινο κρασί
  • 2 μικρά καρότα ψιλοκομμένα
  • 5-6 μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • 1 κτγ θυμάρι (ξερό)
  • 1 κτγ μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κύβο ζωμό κότας
  • 100 ml κρέμα γάλακος 35% λιπαρά

Εκτέλεση
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο να κάψει
  • Σοτάρουμε τον κιμά και με μια ξύλινη κουτάλα τον σπάμε για να ροδίσει
  • Μόλις πάρει ελαφρώς χρώμα τον μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  • Επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε μέτρια ένταση.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Θέλουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει μόνο η γεύση
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά και τον κιμά και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε
  • Σιγοβράζουμε για 2 ώρες. Τσεκάρουμε ανά τακτά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε 200 ml καυτό νερό.
  • Μετά από 2 ώρες, αφού έχουν εξατμιστεί τα υγρά και έχει δέσει η σάλτσα μας, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  • Σιγοβράζουμε για άλλα 4-5 λεπτά και σερβίρουμε.
  • Σερβίρουμε με φρεστοτριμμένη παρμεζάνα


Πηγή: Cool Artisan