Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που τρώνε υγιεινά έχουν λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Οι γυναίκες που τρώνε υγιεινά τη χρονική περίοδο που μένουν έγκυοι και μέχρι το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συνήθεις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Οι εγκυμονούσες που έλαβαν μέρος στην έρευνα και συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία στις τρεις δείκτες μέτρησης υγιεινής διατροφής αποδείχθηκε ότι είχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη κύησης, διαταραχές της αρτηριακής πίεσης που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και πρόωρο τοκετό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τις διατροφικές συνήθειες των εγκύων.

Περίπου 1.900 γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους την 8η-13ηεβδομάδα της κύησης και δήλωσαν τι έτρωγαν τους προηγούμενους τρεις μήνες. Από την 16η έως την 22η εβδομάδα και από την 24η έως την 29η εβδομάδα, οι έγκυοι δήλωναν τι είχαν φάει τις προηγούμενες 24 ώρες.

Οι απαντήσεις τους βαθμολογήθηκαν σύμφωνα με τρεις δείκτες μέτρησης υγιεινής διατροφής: Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (Alternate Healthy Eating Index - AHEI), Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή (Alternate Mediterranean Diet - AMED), Διαιτητική Προσέγγιση για τη Διακοπή της Υπέρτασης (Dietary Approaches to Stop Hypertension - DASH).

· Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής ΑΗΕΙ
Δίνει έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ξηρών καρπών και ψαριών και τη μείωση κόκκινου και επεξεργασμένων κρεάτων, επεξεργασμένων σιτηρών και ποτών με ζάχαρη. Η διατροφή αυτή σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

· Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή AMED
Η βαθμολογία περιλαμβάνει 9 συστατικά: όλα τα λαχανικά, εκτός από πατάτες, όλα τα φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, και την αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (υγιεινά λιπαρά) προς κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλκοόλ και κόκκινου και επεξεργασμένων κρεάτων.

· Διαιτητική Προσέγγιση για τη Διακοπή της Υπέρτασης DASH
Διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) η οποία προβλέπει μείωση του νατρίου και του αλατιού στη διατροφή, κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Και οι τρεις δείκτες δίνουν έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, τροφίμων ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και οσπρίων, περιορίζοντας ταυτόχρονα το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους υγιεινής διατροφής την εποχή που συνέλαβαν το μωρό τους και μέχρι το δεύτερο τρίμηνο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης, υπέρτασης, προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες με υψηλή βαθμολογία AHEI τη 16η έως 22η εβδομάδα, είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη κύησης από τις γυναίκες με χαμηλή βαθμολογία AHEI.

Οι γυναίκες με υψηλή βαθμολογία DASH από την 8η έως τη 12η εβδομάδα και 16η- 22ηεβδομάδα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεσης που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Η υψηλή βαθμολογία AMED από την 24η έως την 29η εβδομάδα ή η υψηλή βαθμολογία DASH από την 24η έως την 29η εβδομάδα της κύησης συσχετίστηκε με 50% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.


Πηγή: Capital.gr