Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για υγιές συκώτι




Το συκώτι είναι το βασικό όργανο αποτοξίνωσης του σώματός μας και η καλή του λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική μας υγεία. Η διατροφή μας αποδεικνύεται άλλη μία φορά σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση. Οι παρακάτω συστάσεις για τις καλύτερες ή χειρότερες τροφές για το συκώτι προέρχονται από τον αμερικανικό φορέα American Liver Foundation.
Ναι στη βρώμη
Οι τροφές με πολλές φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του ήπατος. Πέρα από αυτό, έρευνες δείχνουν ότι η βρώμη στο πρωινό βοηθάει στην απώλεια βάρους και δη κοιλιακού λίπους.
Όχι στα πολλά λιπαρά
Η μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορεί να δυσκολέψει τη λειτουργία του ήπατος. Με τον καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και δημιουργία ουλών στο ήπαρ, μια κατάσταση που είναι πιο γνωστή με τον όρο κίρρωση.
Ναι στο μπρόκολο
Μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό το σταυρανθές και τραγανό λαχανικό μπορεί να συμβάλει στην προστασία του ήπατος από τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.
Ναι στον καφέ
Εάν δεν μπορείτε να "βγάλετε" τη μέρα χωρίς καφέ, τότε τα νέα για εσάς είναι καλά, αφού μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση κάθε είδους καφέ μπορεί να προστατεύει το συκώτι από βλάβες που συνδέονται με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή μια ανθυγιεινή διατροφή.

* Υγιές συκώτι: Το αναπάντεχο "μυστικό"
Όχι στην πολλή ζάχαρη
Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης επιβαρύνει το συκώτι, αφού μέρος της "δουλειάς" του είναι να μετατρέπει τα σάκχαρα στη διατροφή μας σε λίπος. Έτσι, άνθρωποι που το παρακάνουν με τη ζάχαρη κινδυνεύουν από μία νόσο που ονομάζεται λιπώδες ήπαρ και που μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία αυτού του σημαντικού οργάνου.
Ναι στο πράσινο τσάι
Οι κατεχίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικών που περιέχει το πράσινο τσάι, μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες μορφές καρκίνου του ήπατος.
Ναι στο νερό
Μία από τις καλύτερες κινήσεις για υγιές συκώτι είναι να πίνουμε άφθονο νερό. Φυσικά, το όφελος από την τακτική ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολλαπλό, αφού συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία όλων των συστημάτων αλλά και στον έλεγχο του βάρους.
Όχι στο πολύ αλκοόλ
Η συμβουλή αυτή είναι μάλλον γνωστή, αξίζει όμως να την επαναλάβουμε. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί με τον καιρό να οδηγήσει σε κίρρωση. Ακόμη και η περιστασιακή του κατανάλωση -τέσσερις δόσεις αλκοόλ σε μία μέρα για τις γυναίκες και πέντε για τους άντρες- μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη. Προσπαθήστε να περιορίσετε το αλκοόλ σε δύο δόσεις τη μέρα για τους άντρες και μία για τις γυναίκες – και φυσικά όχι καθημερινά.

Πηγή: Capital.gr