5 καλοί λόγοι να στραφείτε προς μια (πιο) vegetarian διατροφή




Μια χορτοφαγική (vegetarian) ή vegan διατροφή έχει συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία και την ευεξία του ατόμου, εφόσον βέβαια γίνεται υπό τη συμβουλευτική καθοδήγηση ενός ειδικού ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρξει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Νέα στοιχεία από τη Βρετανία και τον Dr Earim Chaudry, MD φωτίζουν κάποιες επιπλέον πτυχές αυτής της διατροφικής επιλογής, τονίζοντας τα παράλληλα οφέλη της για τους άντρες.

Πιο υγιής καρδιά

Ερχόμαστε έτσι στις πιο σημαντικές παραμέτρους μιας (έστω κατά βάση) χορτοφαγικής διατροφής. Μια διατροφή υψηλή σε κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες έως και κατά 18% σύμφωνα με μελέτη, ειδικά εάν περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος όπως τα λουκάνικα και αλλαντικών.

Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα-καροτένιο, το οποίο είναι μια πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α. Οι ουσίες αυτές δρουν ως αντιοξειδωτικά για το σώμα, προλαμβάνοντας τη συσσώρευση πλάκας χοληστερόλης στις αρτηρίες και προστατεύοντας την καρδιαγγειακή υγεία.

Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Μελέτη διάρκειας επτά ετών σε 26.000 άντρες παρακολούθησε τις διατροφικές τους συνήθειες και ανακάλυψε ότι πολλοί από αυτούς παρουσίασαν καρκίνο του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άντρες που δήλωσαν ότι ακολουθούσαν vegan διατροφή είχαν κατά 35% μειωμένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Σας βοηθά να έχετε καλύτερη φυσική κατάσταση

Αθλητές όπως ο Lionel Messi, ο Lewis Hamilton και ο Novak Djokovic ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή καθώς θεωρείται ότι βελτιώνει την ενέργεια, το χρόνο ανάκαμψης και τη συνολική αθλητική απόδοση. Μιλώντας γι’ αυτό ο Djokovic εξύμνησε τα οφέλη της για τον άνθρωπο και τον πλανήτη και απέδωσε στη διατροφή του τις καλές επιδόσεις του στο Wimbledon του 2019.

Βελτιώνει την εμφάνισή σας

Η αλλαγή της διατροφής προς μία χορτοφαγική προσέγγιση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να χάσετε βάρος ή να υιοθετήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε λιπαρά και χοληστερόλη και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους αλλά και των πιθανοτήτων για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια χορτοφαγική διατροφή θα βελτιώσει επίσης την όψη του δέρματός σας καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία καθυστερούν τη γήρανση του δέρματος και τη φωτογήρανση. Επιπλέον, ατέλειες του δέρματος όπως ακμή μπορεί να βελτιωθούν καθώς σε ορισμένους ανθρώπους η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών συμβάλει στην επιδείνωσή της.

Καλύτερη σεξουαλική ζωή

Πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι το 84% των φυτοφάγων έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή συγκριτικά με τους κρεατοφάγους, με τα αποτέλεσμα να δείχνουν ότι οι διατροφικές προτιμήσεις σχετίζονταν με τη συχνότητα ερωτικής επαφής. Μια σύντομη εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα (που μεταξύ άλλων σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία), βελτιώνοντας συνολικά την αντοχή του ατόμου.

Δεν θέλετε να "κόψετε" το κρέας και τα γαλακτοκομικά από τη ζωή σας;

Η επιστήμη της διατροφής είναι εξελισσόμενη και συνεχίζει να μας παρουσιάζει νέα δεδομένα τα οποία μπορεί να αναιρούν τα παλαιότερα. Ο "κανόνας" που πιθανότατα θα ισχύει για καιρό ακόμη είναι το μέτρο. Εάν απολαμβάνετε με μέτρο το κόκκινο κρέας, τα τυριά και ό,τι άλλο αγαπάτε και στραφείτε πιο συνειδητά προς τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, εντάσσοντας όσπρια, ψάρι, πολλά λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας, σίγουρα το σώμα σας θα είναι πιο δυνατό και πιο υγιές.


Πηγή: Capital.gr