Οι γυναίκες δεν πρέπει να μένουν στο κρεβάτι μετά την εμβρυομεταφορά, σύμφωνα με νέα μελέτη




Πολύ συχνά μετά την εμβρυομεταφορά οι γυναίκες μένουν ξαπλωμένες μισή ώρα. Μία νέα μελέτη όμως έδειξε ότι αυτή η πρακτική μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Βρετανοί ερευνητές έκαναν μια μετα-ανάλυση 188 τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου, με στοιχεία για 59.000 γυναίκες και εξέτασαν την ασφάλεια και την επιστημονική εγκυρότητα πρόσθετων κλινικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας της εμβρυομεταφοράς.

Σε έξι από αυτές τις κλινικές μελέτες, φάνηκε πως η ανάπαυση στο κρεβάτι (ξεκούραση για περισσότερα από 20 λεπτά μετά την εμβρυομεταφορά) μείωσε τα κλινικά ποσοστά εγκυμοσύνης κατά 15%. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, οι οποίες αποθαρρύνουν αυτή την πρακτική.

"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση όλων των παρεμβάσεων που προσφέρονται σε ζευγάρια, τα οποία κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και μας βοηθά να αποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη πρακτική όταν γίνεται η εμβρυομεταφορά" είπε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Bassel Al Wattar του Ινστιτούτου Υγείας της Γυναίκας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, το γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα. Υπάρχουν πολλές επιπρόσθετες κλινικές παρεμβάσεις που αποκαλούνται add-ons και προσφέρονται στη γυναίκα για να ενισχύσουν τη δεκτικότητα της μήτρας, να βοηθήσουν στην εμφύτευση του εμβρύου.

Εκτός από την ανάπαυση στο κρεβάτι, που συχνά συστήνεται στις γυναίκες μετά την εμβρυομεταφορά, η μελέτη αξιολόγησε επίσης την αποτελεσματικότητα 37 άλλων κλινικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής, του βελονισμού και τεχνικών ενσυνείδησης.

Η χορήγηση φαρμάκου που προάγει τη χαλάρωση της μήτρας αύξησε την πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά 49%. Η υπερηχογραφική καθοδήγηση για την εμβρυομεταφορά αύξησε τις πιθανότητες 27% και με ενδομήτρια έγχυση της ορμόνης hCG (β-χοριακή γοναδοτροπίνη) φάνηκε ότι αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά 23%.

Τα στοιχεία αυτά ακούγονται εντυπωσιακά, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι ένας βασικός περιορισμός της μελέτης είναι ότι τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα από ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, που μπορεί να έχουν τον παράγοντα της μεροληψίας και κάποιες φορές να διογκώνουν τη σημασία ορισμένων παρεμβάσεων.

Αναγνωρίζοντας αυτόν τον περιορισμό, ο επικεφαλής της μελέτης είπε ότι "όσο υπάρχουν ανακρίβειες στα αποδεικτικά στοιχεία για αυτές τις πρόσθετες παρεμβάσεις, δεν θα πρέπει να προσφέρονται σε όλα τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους".

Οι ερευνητές αποθαρρύνουν επίσης την ενσωμάτωση στην κλινική πρακτική πειραματικών τεχνικών, όπως η απόξεση του ενδομητρίου, πριν γίνουν σοβαρές τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr