Έρευνα δείχνει πως η κατάψυξη ωαρίων είναι η πιο πετυχημένη στρατηγική για όσες θέλουν να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία




Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μελέτης που έχει γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους, το 70% των γυναικών που κατέψυξαν ωάρια όταν ήταν σε ηλικία κάτω των 38 ετών και απόψυξαν τουλάχιστον 20 ωάρια, απέκτησαν παιδί.


Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του κέντρου γονιμότητας του ίδιου πανεπιστημίου, μελέτησαν κλινικά αποτελέσματα 15 ετών για γυναίκες που είχαν καταψύξει τα ωάριά τους και τα χρησιμοποίησαν σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν είχε μειωθεί η γονιμότητά τους.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες απέκτησαν περισσότερα από ένα παιδιά μέσω της κρυοσυντήρησης ωαρίων. Συνολικά στη μελέτη αναφέρθηκαν 211 μωρά που ήρθαν στον κόσμο ύστερα από κατάψυξη ωαρίων της μητέρας τους.


Τα στοιχεία των Κέντρων Ασθενειών και Πρόληψης, από τις 500 κλινικές γονιμότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, έδειξαν ότι στις γυναίκες ηλικίας 40 ετών που χρησιμοποίησαν φρέσκα ωάρια ή έμβρυα στην προσπάθειά τους να συλλάβουν με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, λιγότερο από το 30% έμειναν έγκυοι και το 20% απέκτησε παιδί.


Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βάσει των στοιχείων που ανέλυσαν, η κατάψυξη ωαρίων σε πιο νεαρή ηλικία και η απόψυξή τους αργότερα, παρέχει υψηλότερα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης σε σχέση με τη χρήση φρέσκων εμβρύων κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.


"Τα ευρήματά μας είναι διαφωτιστικά σχετικά με τους παράγοντες που είναι σημαντικοί στη γέννηση μωρών από την απόψυξη ωαρίων. Μεταξύ αυτών είναι και ο πολύ προσεκτικός έλεγχος των εμβρύων που πρόκειται να εμφυτευθούν", είπε η επικεφαλής της μελέτης Sarah Druckenmiller Cascante.

"Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε περισσότερα για τα ποσοστά γέννησης ζωντανών μωρών μετά από κατάψυξη ωαρίων για γυναίκες που έχουν φυσιολογική μείωση της γονιμότητας λόγω ηλικίας, ώστε να τις ενημερώνουμε σωστά πριν ληφθούν οι αποφάσεις".


"Έχει σημασία ότι η μελέτη μας βασίζεται στην πραγματική κλινική εμπειρία και όχι σε μαθηματική μοντελοποίηση και σε περιορισμένα δεδομένα που υπάρχουν, με βάση τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα μελέτες για την πιθανότητα γεννήσεων από κατάψυξη ωαρίων".


Τα τελευταία τριάντα χρόνια, ο αριθμός των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία αυξάνεται και αυτή η τάση, που παρατηρείται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί.


Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν στις γυναίκες που είναι στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους και αυξήθηκαν για εκείνες που η ηλικία που κυμαίνεται λίγο πριν και λίγο μετά τα 40.


Ο μέσος όρος ηλικίας που οι γυναίκες γίνονται μητέρες για πρώτη φορά έχει αυξηθεί από 19 ετών το 1984 σε 30 ετών το 2021 και είναι σαφώς υψηλότερος σε πολλές μητροπολιτικές περιοχές.


Οι ειδικοί του Κέντρου Γονιμότητας Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είναι πρωτοπόροι στην ανάπτυξη της τεχνολογίας κατάψυξης ωαρίων και το 2005 έφεραν στον κόσμο το πρώτο μωρό μέσω κατάψυξης ωαρίων. Ο αριθμός των κύκλων κατάψυξης ωαρίων έχει τριπλασιαστεί από το 2019 μέχρι το 2022.


Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης


Στη μελέτη, συμμετείχαν 543 γυναίκες με μέση ηλικία τα 38 έτη τη στιγμή που κατέψυξαν για πρώτη φορά ωάρια (η βέλτιστη ηλικία για κατάψυξη ωαρίων είναι κάτω των 35 ετών). Υποβλήθηκαν συνολικά σε 800 κύκλους κατάψυξης ωαρίων, 605 αποψύξεις ωαρίων και 436 εμβρυομεταφορές μεταξύ 2005-2020.


Τα στοιχεία έδειξαν ότι:

· 39% των γυναικών που κατέψυξαν ωάρια σε ηλικία 27-44 ετών (με τις περισσότερες να είναι 35-40 ετών) απέκτησαν τουλάχιστον ένα παιδί (ποσοστό συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης ανάλογα με την ηλικία της κάθε γυναίκας)
· ανεξαρτήτως ηλικίας, το 58% των γυναικών που απόψυξαν περισσότερα από 20 ώριμα ωάρια γέννησαν ζωντανά μωρά, κάτι που ήταν απρόσμενο για τους ερευνητές επειδή πολλές γυναίκες είχαν περάσει την πιο αναπαραγωγική περίοδο της ζωής τους
· 14 γυναίκες που είχαν καταψύξει ωάρια σε ηλικία 41-43 ετών απέκτησαν παιδιά
· στις γυναίκες κάτω των 38 ετών που είχαν αποψύξει 20 ή περισσότερα ώριμα ωάρια, το ποσοστό επιτυχίας γέννησης ζωντανού μωρού ήταν 70% ανά ασθενή
· η διάρκεια αποθήκευσης κατεψυγμένων ωαρίων δεν αλλάζει το ποσοστό επιτυχίας
· ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος σε έμβρυα από κατεψυγμένα ωάρια είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά αποβολών και υψηλότερα ποσοστά ζώντων γεννήσεων ανά μεταφορά
· ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος επιτρέπει τη μεταφορά ενός εμβρύου, δίνοντας μονήρη κύηση, η οποία είναι ασφαλέστερη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί


"Τα αποτελέσματα της μελέτης, παρέχουν πληροφορίες ώστε οι γυναίκες να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες όταν σκέφτονται να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους με κατάψυξη ωαρίων. Αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία κατάψυξης ωαρίων δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη "αναπαραγωγική αυτονομία", είπε ο επικεφαλής της μελέτης.


"Η κατάψυξη ωαρίων σε νεαρή ηλικία αποτελεί την κατεξοχήν επιλογή για να γίνει ουσιαστικά μία γυναίκα δότρια ωαρίων στον εαυτό της, όταν θα είναι σε προχωρημένη ηλικία. Καθώς οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας καταψύχουν αρκετά ωάρια και κάνουν περισσότερους από έναν κύκλους, τα ποσοστά επιτυχίας είναι στην πραγματικότητα ακόμη υψηλότερα από αυτά που αναφέρονται σε αυτή τη μελέτη".


Θα χρειαστούν περαιτέρω, πιο διευρυμένες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα και να μοντελοποιηθούν τα αναμενόμενα ποσοστά επιτυχίας μετά την κατάψυξη ωαρίων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


Πηγή: Capital.gr