Τέταρτη δόση για το εμβόλιο του κορονοϊού: Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα




Η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση) στους άνω των 30 δεν συνοδεύτηκε από θετικά σχόλια, παρότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει αυξημένα νούμερα λοιμώξεων με κορονοϊό.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν, χωρίς δηλαδή να είναι υποχρεωτική, με την πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού να ανοίγει τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.
Γιατί η τέταρτη δόση διχάζει την επιστημονική κοινότητα
Παράλληλα, η Επιτροπή επισήμανε σε ανακοίνωσή της τα εξής: "Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν".

Αρνητικά προς τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής (τέταρτης δόσης) τοποθετείται σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας συγκεκριμένα, "Η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ‘ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.’ Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κλίμα, σε παρουσία της στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σχολίασε: "Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν", είπε μιλώντας στο MEGA, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Προχωρώντας τη συζήτηση είπε ότι η ίδια, ως γιατρός, δεν θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος.


Πηγή: Capital.gr