Ο καφές είναι ασφαλής για τις εγκύους, σύμφωνα με νέα μελέτη




Η καθημερινή απόλαυση ενός καφέ δεν αυξάνει τους κινδύνους της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Γενετική ανάλυση των ερευνητών έδειξε πως η περιορισμένη κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αύξησε τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας ή πρόωρου τοκετού.

"Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι έγκυοι πρέπει να πίνουν λιγότερο από 300 mg καφεΐνης, ή δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα. Αυτό όμως βασίζεται σε μελέτες παρατήρησης, στις οποίες είναι δύσκολο να διαχωριστεί η κατανάλωση καφέ από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η κακή διατροφή", είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

"Στόχος μας ήταν να μάθουμε αν ο καφές από μόνος του αυξάνει πραγματικά τον κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης και τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει".

Οι ερευνητές είπαν ότι η συμπεριφορά μας σε σχέση με την κατανάλωση καφέ οφείλεται εν μέρει σε γενετικούς παράγοντες και υπάρχει ένα σύνολο γενετικών παραλλαγών που επηρεάζουν την ποσότητα καφέ που πίνουμε.

Αυτές οι γενετικές παραλλαγές επηρεάζουν και την κατανάλωση καφέ από τις εγκύους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται Mendelian Randomisation, για οκτώ γενετικές παραλλαγές που προέβλεπαν τη συμπεριφορά κατανάλωσης καφέ των εγκύων και εξέτασαν εάν αυτές οι παραλλαγές συσχετίστηκαν επίσης με τα αποτελέσματα των τοκετών.

"Επειδή δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τις γυναίκες να πίνουν συγκεκριμένες ποσότητες καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρησιμοποιήσαμε γενετικές αναλύσεις για να μιμηθούμε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου", είπαν οι ερευνητές.

Η γενετική ανάλυση έδειξε σαφώς ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής, θνησιγένειας ή πρόωρου τοκετού για τις γυναίκες που έπιναν καφέ. Οι ερευνητές τόνισαν ότι στη μελέτη εξετάστηκαν μόνο οι συγκεκριμένες δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης και ότι είναι πιθανό η κατανάλωση καφεΐνης να επηρεάσει άλλες σημαντικές πτυχές της ανάπτυξης του εμβρύου.

Πολύ συχνά υπάρχουν συστάσεις για τις εγκύους να κόψουν τον καφέ, αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, μπορούν να απολαμβάνουν λίγο καφέ, χωρίς να ανησυχούν ότι θέτουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.


Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr