Έχετε μετρήσει πόσα ποτά πίνετε την εβδομάδα;




Μια μπυρίτσα με τα σουβλάκια, ένα (δύο) ποτήρι ουίσκι το βράδυ για να χαλαρώσουμε, κρασί και ποτά στις εξόδους του σαββατοκύριακου… Εάν μετράτε τις μερίδες ποτού που πίνετε κάθε εβδομάδα και τις βγάζετε πάνω από 6 έχετε πολλούς λόγους να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Για την ακρίβεια, μας ενδιαφέρει όλους αφού το αλκοόλ, παρότι έχει γίνει κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, παραμένει μια ουσία που υπό συνθήκες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ας δούμε μια νέα έρευνα που μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.

Τι σημαίνει η κατανάλωση αλκοόλ για την υγεία μας

Η κατανάλωση περισσότερων από 6 ποτά την εβδομάδα οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας, ανάμεσά τους και καρκίνο, σύμφωνα με νέα πρόταση σχετικών οδηγιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Οποιοδήποτε επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ είχε αρνητική συνέπεια στην υγεία αναφορικά με σχεδόν κάθε ασθένεια, όπως σημείωσε καναδικός συμβουλευτικός φορέας υγείας, το Canadian Centre on Substance Use and Addiction (CCSA), σε αναφορά του. Στις ασθένειες αυτές περιλαμβάνονται η καρδιοπάθεια, ορισμένοι τύποι καρκίνου και η κίρρωση του ήπατος.

Οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται όταν κάποιος καταναλώνει έξι ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα. Όσο για τις γυναίκες που καταναλώνουν τρία ή παραπάνω ποτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος για προβλήματα υγείας αυξάνεται περισσότερο συγκριτικά με τους άντρες, όπως έδειξε η έρευνα. "Το βασικό μήνυμα αυτού του πρότζεκτ είναι πως όταν μιλάμε για αλκοόλ, όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο. Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ", είπε η Catherine Paradis, επικεφαλής ερευνήτρια και αναλύτρια πολιτικής στο CCSA και συν-πρόεδρος του φορέα του Canada’s Low Risk Alcohol Drinking Guidelines.

Οι συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία μας

Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να γίνει μια πολύ ανθυγιεινή συνήθεια, λένε οι ειδικοί. Ο καναδικός φορέας υγείας για τον καρκίνο, International Agency for Research on Cancer, έχει κατηγοριοποιήσει εδώ και δεκαετίες το αλκοόλ ως Καρκινογόνο Ομάδας 1. Δεν γνωρίζουν όμως όλοι ότι η χρήση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με πολλούς κινδύνους για την υγεία, ανάμεσά τους τουλάχιστον 7 τύπους καρκίνου, λέει η Paradis. Γι’ αυτό οι οδηγίες -οι οποίες βέβαια προέρχονται από τον Καναδά αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην έχουν "εφαρμογή" σε άλλες χώρες- αναφέρονται στους κινδύνους για την υγεία και πώς αυτοί αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των ποτών.

Ο Δρ. Fawaad Iqbal, ογκολόγος στο Durham Regional Cancer Centre στο Οντάριο, ο οποίος έχει εμπλακεί στην αναφορά, είπε ότι υποστηρίζει σθεναρά το συνολικό της μήνυμα. "Αυτές οι ανανεωμένες, βασισμένες σε στοιχεία οδηγίες θα σώσουν ζωές. Συγχαίρω τη δουλειά της ομάδας που τις συγκέντρωσε", είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του μετά την κυκλοφορία της αναφοράς.

Ας δούμε όμως επιγραμματικά και πιο συγκεκριμένα δύο από τους βασικούς κινδύνους υγείας που συσχετίζονται στην εν λόγω αναφορά με την κατάχρηση αλκοόλ.

Αλκοόλ και καρκίνος

Ο καρκίνος είναι η βασική αιτία θανάτου στον Καναδά. Ωστόσο, το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο που μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον επτά μορφές καρκίνου είναι συχνά μια πληροφορία άγνωστη ή υποτιμημένη. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση αλκοόλ προκαλεί σχεδόν 7.000 περιπτώσεις θανάτου από καρκίνο στον Καναδά, με τις περισσότερες να σχετίζονται με καρκίνο του εντέρου ή του μαστού. Σύμφωνα με την Αντικαρκινική Εταιρεία του Καναδά, η μείωση της κατανάλωση αλκοόλ συγκαταλέγεται στις Top10 συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου.

Αλκοόλ και καρδιαγγειακά νοσήματα

Για πολλά χρόνια, υπήρχε η πεποίθηση ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ πρόσφερε προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι έρευνες της τελευταίας δεκαετίες που βασίζονται σε υψηλότερης ποιότητας συστηματικές ανασκοπήσεις δείχνουν ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει ούτε θετική ούτε αρνητική επίδραση στον κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Στα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης, το αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις περισσότερες μορφές καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανάμεσά τους στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, υψηλή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο.


Πηγή: Capital.gr