Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες από την μεγάλη κατανάλωσή του




Το ταχίνι είναι μια δημοφιλής προσθήκη στο κλασικό σπιτικό χούμους, αλλά και ένα dip που μπορείς να το απολαύσεις με πολλούς και διάφορους τρόπους. Πρόκειται για βούτυρο σουσαμιού, πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο. Το ταχίνι έχει βρεθεί ότι μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό, να συμβάλει στην υγεία των οστών, να βελτιώνει την ανδρική γονιμότητα και ενώ θεωρείται ότι βοηθά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το ταχίνι είναι ασφαλές για κατανάλωση και, σχεδόν, δεν έχει παρενέργειες. Υπάρχουν όμως κάποιες πιθανές ενοχλήσεις που μπορεί να προκαλέσει, ειδικά με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας.

Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες

- Το ταχίνι σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να επηρεάσει τον φυσιολογικό μεταβολισμό του σώματος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης και επίσης την αρτηριακή πίεση, κάτι που βέβαια μπορεί να είναι και ωφέλιμο στους ανθρώπους με υψηλή πίεση.

- Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά.

- Το ταχίνι μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε ορισμένα άτομα, με αποτέλεσμα αναφυλακτικές αντιδράσεις. Ενώ το ταχίνι είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση για τις αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, όσοι έχουν αλλεργίες στο σουσάμι πρέπει να το αποφεύγουν.

- Μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν οξαλικά. Ως εκ τούτου, ένα άτομο με διαταραχές του μεταβολισμού της πουρίνης συνιστάται να μην τρώει προϊόντα που παρασκευάζονται με σουσάμι.

Πηγή: Capital.gr