Ανεπάρκεια βιταμίνης Α: Τα συμπτώματα και τα πιθανά αίτια




Η βιταμίνη Α είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο σε πολλές κρίσιμες σωματικές λειτουργίες. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α μπορεί να προκύψει όταν κάποιος δεν λαμβάνει αρκετή ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σώματός του και μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητικά συμπτώματα.

Η διατροφική πρόσληψη είναι ο απλούστερος τρόπος πρόσβασης στη βιταμίνη Α για τους περισσότερους ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν συμπληρώματα ή άλλες μορφές βιταμίνης Α.

Συμπτώματα ανεπάρκειας
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Α μπορεί να διαφέρουν ως προς τη σοβαρότητά τους και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πιο έντονα συμπτώματα από άλλους.

Ακολουθούν μερικά πιθανά συμπτώματα:

Προβλήματα όρασης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, τα προβλήματα όρασης είναι συνηθισμένα σε όσους έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Αρχικά, τα μάτια μπορεί να γίνουν πολύ ξηρά, γεγονός που ενδέχεται να βλάψει τον κερατοειδή και αμφιβληστροειδή. Ακόμη, μπορεί να προκληθεί και νυχτερινή τύφλωση ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια πάθηση που οδηγεί στη δυσκολία όρασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, που τελικά οδηγεί σε πλήρη τύφλωση τη νύχτα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι η νυχτερινή τύφλωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της ανεπάρκειας βιταμίνης Α.

Συχνές λοιμώξεις

Η βιταμίνη Α παίζει βασικό ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία. Ένα άτομο με ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να έχει πιο συχνές λοιμώξεις.

Δερματικά προβλήματα

Μερικοί άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να παρατηρήσουν προβλήματα με το το δέρμα τους, όπως ξηρότητα και κνησμό. Ορισμένοι ενδέχεται να έχουν παρόμοια θέματα και με το τριχωτό της κεφαλής.


Πηγή: Capital.gr