Είναι το σκόρδο "φάρμακο" για τις ιώσεις;




Στο ταπεινό σκόρδο έχουν αποδοθεί σημαντικές ιδιότητες για την προστασία της υγείας μας. Μία από αυτές είναι ότι μας προστατεύει από τις ιώσεις αλλά και ότι συμβάλει στην πιο γρήγορη ίαση όταν περάσει στον οργανισμό μας ένας ιός. Σε τι οφείλεται αυτή η… καλή του φήμη;

Επιστημονική έρευνα δημοσιευμένη στο Journal of Immunology Research αναφέρει ότι το σκόρδο περιέχει συστατικά που βοηθούν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει μικρόβια και ιούς. Το ολόκληρο σκόρδο περιέχει ένα συστατικό, την αλλιίνη που όταν το σπάσουμε ή το μασήσουμε το συστατικό αυτό μετατρέπεται στην αλλισίνη. Η αλλισίνη περιέχει θείο, που είναι αυτό που προσδίδει στο σκόρδο τη χαρακτηριστική του οσμή και γεύση. Ωστόσο είναι ασταθής, και γρήγορα μετατρέπεται σε άλλα συστατικά που επίσης περιέχουν θείο και είναι αυτά που θεωρείται ότι προσδίδουν στο σκόρδο τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα συστατικά αυτά έχει φανεί σε έρευνα ότι ενισχύουν την άμυνα ορισμένων ειδών λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα όταν συναντούν ιούς, όπως αυτός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος που μπορεί να σας συμβουλεύσει για το πώς θα διαχειριστείτε μια ίωση που σας προκαλεί δυσφορία και πυρετό είναι ο γιατρό σας. Ωστόσο πιθανώς δεν βλάπτει να δοκιμάσετε και ένα σπιτικό γιατροσόφι με σκόρδο που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο γρήγορα καλά. Εάν έχετε πειστεί, μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή.

Συστατικά:

• 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ, ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
• Το χυμό ενός λεμονιού
• 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες

Παρασκευή:

Προσθέστε όλα τα συστατικά, σε στρώματα, σε ένα βάζο 350-500 ml. Ξεκινήστε με το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι και το τζίντζερ και τελειώστε με το χυμό λεμονιού και το μηλόξυδο.

Σφραγίζετε το βάζο εξασφαλίζοντας ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εκατοστό χώρος από το τέλος των υλικών έως το χείλος του βάζου. Αποθηκεύετε το βάζο στο ντουλάπι και μπορείτε να καταναλώνετε συχνά μια δυο κουταλιές από το μείγμα μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα της ίωσης ή για πρόληψη.


Πηγή: Capital.gr