Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορεί να έχει ένα ζευγάρι ερωτική επαφή;




Οι πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό ονομάζονται λοχεία. Αυτό το χρονικό διάστημα συνήθως το σεξ δεν είναι από τα πρώτα πράγματα που σκέφτεται μία γυναίκα.

Συνήθως η ερωτική επιθυμία είναι μειωμένη και σημαντικοί παράγοντες που συμβάλουν σε αυτό, μεταξύ άλλων:

· Επούλωση από επισιοτομή (τομή κατά τον κολπικό τοκετό, γνωστή και ως περινεοτομή)
· Επούλωση από κοιλιακή τομή μετά από καισαρική τομή
· Φυσιολογική αιμορραγία μετά τον τοκετό (λόχεια, συνήθως 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό)
· Κόπωση μετά την εγκυμοσύνη και τη διαδικασία του τοκετού
· Απαιτήσεις του νεογέννητου ή των νεογέννητων
· Ορμονικές αλλαγές
· Πόνος στο στήθος από τον θηλασμό
· Ψυχολογικοί παράγοντες (επιλόχειος κατάθλιψη μετά τη γέννηση του μωρού, άγχος για την ανατροφή των παιδιών ή θέματα σχέσης με τον πατέρα του παιδιού σας)

Μετά τον τοκετό, η σεξουαλική επαφή είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής όταν οι τομές έχουν επουλωθεί πλήρως και αισθάνεστε ότι ο κολπικός ιστός δεν έχει αυξημένη ευαισθησία. Αυτή η επούλωση διαρκεί συνήθως αρκετές εβδομάδες.

Είναι καλό να συζητήσετε με τον μαιευτήρα σας το θέμα της σεξουαλικής επαφής μετά τον τοκετό. Μπορείτε να τον ρωτήσετε ό,τι σας απασχολεί. Οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν στις λεχώνες να περιμένουν τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό πριν την πρώτη επαφή.

Σημαντικός παράγοντας είναι να νιώθει η γυναίκα συναισθηματικά έτοιμη, να νιώθει καλά τον οργανισμό της και να μπορεί να χαλαρώσει για να ευχαριστηθεί την ερωτική πράξη.

Μετά την εγκυμοσύνη, ορισμένες γυναίκες έχουν μειωμένη λίπανση του κόλπου. Ένα λιπαντικό με βάση το νερό μπορεί να απαλύνει την ενόχληση που προκαλεί κατά τη διάρκεια του σεξ η κολπική ξηρότητα.

Χρειάζεται υπομονή αυτή την περίοδο, τόσο από εσάς, όσο και από τον σύντροφό σας. Μπορεί να περάσει κι ένας χρόνος για να γίνει και πάλι φυσιολογική η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, όχι μόνο για οργανικούς λόγους, αλλά και επειδή στα περισσότερα ζευγάρια, οι πρώτοι μήνες της ανατροφής του μωρού συνοδεύονται από πολύ άγχος.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


Πηγή: Capital.gr