Έρευνα: Πόσο καιρός πρέπει να περάσει μετά από μια αποβολή ή άμβλωση για μια νέα εγκυμοσύνη




Η αναμονή έξι ή περισσότερων μηνών μετά από κάθε αποβολή ή άμβλωση πριν προσπαθήσει μία γυναίκα να μείνει και πάλι έγκυος συνιστάται εδώ και χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιπλοκών στην επόμενη εγκυμοσύνη. Νορβηγοί ερευνητές έρχονται να ανατρέψουν αυτά τα δεδομένα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Έως και 15% των κυήσεων καταλήγουν είτε σε αποβολή είτε σε άμβλωση παγκοσμίως. Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για αναμονή 6 μηνών πριν την επόμενη εγκυμοσύνη είχαν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκα θα έχει αρκετό χρόνο για να επανέλθει ο οργανισμός της ώστε να προχωρήσει με τον πιο ασφαλή τρόπο στην επόμενη εγκυμοσύνη.

Παλαιότερη μελέτη που είχε γίνει στη Λατινική Αμερική αποτέλεσε τη βάση για τη σύσταση του Π.Ο.Υ., καθώς τότε οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι υπήρχε διπλάσιος κίνδυνος για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης στις περιπτώσεις που η επόμενη εγκυμοσύνη ερχόταν πριν περάσουν 6 μήνες από την άμβλωση ή την αποβολή (είχαν ομαδοποιήσει προφανώς διαφορετικά προφίλ ασθενών).

Μεταγενέστερη μελέτη που έγινε στον Καναδά δεν επιβεβαίωσε αυτόν τον κίνδυνο μετά από αποβολή. Αντιθέτως έδειξε αυξημένο κίνδυνο στις περιπτώσεις άμβλωσης, στις οποίες η γυναίκα έμεινε και πάλι έγκυος πριν περάσουν 6 μήνες.

Υπολογίζεται ότι οι 3 στις 5 γυναίκες που αποβάλουν, μένουν και πάλι έγκυοι εντός 6 μηνών. Στις γυναίκες που έκαναν άμβλωση, 1 στις 5 μένει έγκυος μέσα στο επόμενο 6μηνο.

Οι Νορβηγοί ερευνητές θέλησαν να καταλήξουν σε πιο σαφή συμπεράσματα για το χρονικό διάστημα αναμονής πριν την επόμενη εγκυμοσύνη.

Εξέτασαν περίπου 49.000 γεννήσεις μετά από προηγούμενη αποβολή και περίπου 23.700 γεννήσεις μετά από άμβλωση, από το 2008 μέχρι και το 2016. Η μελέτη ήταν αναδρομική, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα 3 εθνικά μητρώα υγείας της Νορβηγίας.

Οι περισσότερες γυναίκες έμειναν έγκυοι σε διάστημα 4 μηνών μετά την αποβολή. Το 60% είχε εγκυμοσύνη μέσα σε 6 μήνες και το 20% μέσα σε 5-11 μήνες. Μετά από άμβλωση, έμειναν και πάλι έγκυοι μετά από 17 μήνες κατά μέσο όρο (μόνο η 1 στις 5 έμεινε και πάλι έγκυος μέσα σε 6 μήνες και 1 στις 5 σε 6-11 μήνες).

Τα ευρήματα της νέας μελέτης έδειξαν ότι όσες έμειναν έγκυοι σε 3 ή λιγότερους μήνες μετά από μία αποβολή, είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν μικρό για την ηλικία κύησης μωρό. Όσες περίμεναν 3-5 μήνες για την επόμενη εγκυμοσύνη, είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που περίμεναν 6-11 μήνες μετά από μια αποβολή πριν συλλάβουν ξανά.

Οι γυναίκες που συνέλαβαν μέσα σε τρεις μήνες είχαν επίσης 16% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης σε σύγκριση με εκείνες που έμειναν έγκυοι 6-11 μήνες αργότερα.

Στις γυναίκες που είχαν κάνει άμβλωση, το μεσοδιάστημα 3 μηνών ή ακόμα μικρότερο, δεν συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση του κινδύνου να γεννήσουν μικρό για την ηλικία κύησης μωρό, σε σύγκριση με εκείνες που συνέλαβαν μετά από 6-11 μήνες.

Ο κίνδυνος να απόκτησης υπέρβαρου μωρού ήταν 16% χαμηλότερος στις γυναίκες που συνέλαβαν μετά από 3-5 μήνες σε σχέση με εκείνες που συνέλαβαν μετά από 6-11 μήνες.

Στις γυναίκες που πέρασε περισσότερο από ένα έτος μετά την άμβλωση ο κίνδυνος να παρουσιάσουν διαβήτη κύησης αυξήθηκε κατά 15-20%, ανάλογα με το χρόνο που μεσολάβησε (από 12-24 μήνες, σε σύγκριση με εκείνες που συνέλαβαν 6-11 μήνες αργότερα).

Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των Νορβηγών ερευνητών υποδεικνύουν ότι η σύλληψη εντός τριών μηνών μετά από την αποβολή ή την άμβλωση δεν σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για τις συγκεκριμένες ανεπιθύμητες εκβάσεις της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι "οι γυναίκες θα μπορούσαν να μείνουν έγκυοι αμέσως μετά από μια αποβολή ή άμβλωση χωρίς αυξημένους κινδύνους για την περιγεννητική υγεία".

Στο παρελθόν, ερευνητές είχαν διαπιστώσει υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή γέννησης μικρού μωρού για την ηλικία κύησης όταν υπήρχε εγκυμοσύνη 6 μήνες ή πιο σύντομα, μετά από άμβλωση.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως θα έπρεπε να υπάρξει αναθεώρηση των τρεχουσών διεθνών κατευθυντήριων γραμμών για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ μίας αποβολής ή άμβλωσης και του επόμενο τοκετού, εκτός αν υπήρξε κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή.


Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr