Έρευνα: Νέα τεχνική επιλογής φύλου έδειξε να είναι 80% αποτελεσματική




Μια νέα τεχνική για την επιλογή σπερματοζωαρίων κατά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή φαίνεται ότι σε 8 στις 10 περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα έμβρυα του επιθυμητού φύλου, σύμφωνα με καινούργια μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι νόμιμο για τους γονείς που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση να επιλέξουν το φύλο του παιδιού τους.

Τα σπερματοζωάρια επιλέχθηκαν με βάση το βάρος τους, καθώς το χρωμόσωμα Χ είναι μεγαλύτερο από το χρωμόσωμα Υ, που σημαίνει ότι τα σπερματοζωάρια που φέρουν Χ είναι, κατά μέσο όρο, βαρύτερα από εκείνα που περιέχουν Υ.

Ενώ αυτή η τεχνική επιλογής σπερματοζωαρίων φαίνεται ασφαλής και αποτελεσματική, η μελέτη αναδεικνύει τις ηθικές ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την επιλογή του φύλου του εμβρύου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Gianpiero Palermo, από το Weil Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη περιέγραψε την τεχνική ως "εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματική, φθηνή και ηθικά ικανοποιητική".

"Τα σπερματοζωάρια στην ομάδα μελέτης είχαν καλή κινητικότητα και η τεχνική διαλογής δεν τα επηρέασε με οποιοδήποτε τρόπο" είπε.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, συμμετείχαν 1317 ζευγάρια που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση, εκ των οποίων τα 105 ήθελαν παιδί συγκεκριμένου φύλου.

Για αυτά τα ζευγάρια χρησιμοποιήθηκε η τεχνική διαλογής σπερματοζωαρίων και τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης ωαρίου, κατά την οποία ένα σπερματοζωάριο εισάγεται μέσα στο ωάριο για να το γονιμοποιήσει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης μεταξύ των ζευγαριών που χρησιμοποίησαν επιλεγμένα σπερματοζωάρια κι εκείνων που στα οποία δεν χρησιμοποιήθηκε η νέα τεχνική

Σε όλα τα έμβρυα έγινε προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος για ανευπλοϊδίες (PGT-A), μια διαδικασία που επιτρέπει τον προσδιορισμό της χρωμοσωμικής κατάστασης των εμβρύων εξετάζοντας και τα 23 ζεύγη των ανθρώπινων χρωμοσωμάτων. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα χρωμοσώματα που καθορίζουν το φύλο.

Για τα ζευγάρια που ήθελαν κορίτσι, το 79 τοις εκατό των εμβρύων τους ήταν ΧΧ και για εκείνα που ήθελαν αγόρι το 80 τοις εκατό ήταν ΧΥ. Τα 29 παιδιά που γεννήθηκαν μετά την επιλογή φύλου με τη νέα μέθοδο, είναι τώρα τριών ετών και όλα είναι υγιή με φυσιολογικές παραμέτρους ανάπτυξης.

Η εξακρίβωση του φύλου ενός εμβρύου με PGT-A είναι σχεδόν 100 τοις εκατό ακριβής και τα ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να το χρησιμοποιούν για να επιλέξουν το φύλο του εμβρύου που θα μεταφερθεί. Η νέα τεχνική μπορεί να τους δώσει περισσότερα έμβρυα του επιθυμητού φύλου από έναν μόνο κύκλο συλλογής ωαρίων.

Στην Ελλάδα, η χρήση της μεθόδου επιλογής φύλου περιορίζεται αυστηρά στην πρόληψη της μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών που σχετίζονται με το φύλο. Επιτρέπεται δηλαδή μόνο για ιατρικούς λόγους.

Η επιλογή του φύλου των εμβρύων παραμένει αμφιλεγόμενη, αλλά πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι πεποιθήσεις σιγά σιγά αλλάζουν.

Το 57% των Βρετανών αντιτάχθηκε στην επιλογή φύλου. Το 28% όμως υποστήριξε ότι θα πρέπει να μπορούν οι γονείς να επιλέγουν το φύλο του παιδιού που θα αποκτήσουν και το ποσοστό φθάνει στο 50% στους νέους ηλικίας 16-24 ετών.

Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα εδώ

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


Πηγή: Capital.gr