Καθαρισμός κλιματιστικού: Κάθε πότε και πώς γίνεται




Μπορεί ακόμη να μην το έχουμε "γυρίσει" στην ψύξη, σύντομα όμως θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά στο σπίτι και στην εργασία μας. Τώρα είναι, λοιπόν, η πιο σωστή εποχή για να τσεκάρουμε εάν λειτουργεί κανονικά. Εάν έχει περάσει πάνω από χρόνος από την τελευταία φορά που κάναμε συντήρηση και συμπλήρωσε ο τεχνικός φρέον, τότε ίσως χρειάζεται να ανανεώσουμε το ραντεβού μαζί του. Στα μεσοδιαστήματα όμως μπορούμε να φρεσκάρουμε μόνοι μας το κλιματιστικό βελτιώνοντας την απόδοση και το χρόνο ζωής του. Επιπλέον, ο καθαρισμός είναι και θέμα υγείας αφού η υγρασία μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό αλλεργιογόνων, βακτηρίων και μικροοργανισμών.

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε το κλιματιστικό
Το καθάρισμα του κλιματιστικού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η συχνότητα χρήσης, οι συνθήκες περιβάλλοντος και η ποιότητα του αέρα στην περιοχή μας. Ωστόσο, ένας γενικός κανόνας είναι να καθαρίζουμε τα φίλτρα και τον εξατμιστή του καθαριστικού της εσωτερικής μονάδας περίπου μία φορά τον μήνα τις περιόδους που το χρησιμοποιούμε συχνά, και αν το κλιματιστικό μας χρησιμοποιείται πολύ συχνά, π.χ. στο χώρο εργασίας, τότε ίσως χρειαστεί να καθαρίζετε τα φίλτρα ακόμα πιο συχνά.

Tips για καλύτερη και πιο οικονομική λειτουργία του κλιματιστικού

Καθαρίζουμε τα φίλτρα του κλιματιστικού τακτικά. Τα φίλτρα μαζεύουν σκόνη και βρωμιά και εάν δεν καθαριστούν τακτικά, μπορούν να μειώσουν την απόδοση του κλιματιστικού και να επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα στο χώρο.

Οι πόρτες και τα παράθυρα παραμένουν κλειστά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κλιματιστικού. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του χώρου μας χωρίς να έχουμε απώλειες ενέργειας.

Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μεγάλες αποκλίσεις από την εξωτερική θερμοκρασία γιατί τότε θα έχουμε κατασπατάληση ενέργειας και βέβαια χρημάτων. Ορισμένες συσκευές έχουν ακόμα τη δυνατότητα να ρυθμιστούν στην "αυτόματη" λειτουργία, η οποία θα προσαρμόσει τη θερμοκρασία ανάλογα με τις συνθήκες στο εσωτερικό του χώρου.

Η ρύθμιση "στέγνωμα-dry" που λειτουργεί ως αφυγραντήρας είναι πιο οικονομική και μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα όταν είναι απαραίτητη μια μικρή μόνο αλλαγή στη θερμοκρασία του χώρου.

Πηγή: Capital.gr