Γιατί έχω πονοκέφαλο; Αυτοί είναι οι επτά πιο συχνοί λόγοι



Της Βίκυ Κουρλιμπίνη

Ένας δυνατός πονοκέφαλος μπορεί να είναι εξουθενωτικός και να σας κάνει να χάσετε χρόνο από την ημέρα σας, τις υποχρεώσεις, την οικογένεια και τη δουλειά. Μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, με διαφορετικά στάδια έντασης και συχνότητα εμφάνισης. Ο εντοπισμός όμως της αιτίας πρόκλησης του πονοκέφαλου μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του την επόμενη φορά. Σύμφωνα με ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Harvard, αυτές είναι οι επτά πιο συνηθισμένες αιτίες που έχουμε πονοκέφαλο.
Στρες
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει στο σφίξιμο των μυών στους ώμους και τον αυχένα, που συχνά οδηγεί σε πονοκεφάλους τάσης. Η κεφαλαλγία τάσης (tension headache) είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου. Πρόκειται για έναν διάχυτο, ήπιας έως μέτριας έντασης πονοκέφαλο

"Πιστεύεται ότι ξεκινά από τους μύες. Όταν οι πονοκέφαλοι τάσης γίνονται συχνοί, ο πόνος στους μύες των ώμων και του αυχένα γίνεται αισθητός από τον εγκέφαλο ως πόνος στο κεφάλι", λέει ο Δρ Sait Ashina, νευρολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία πονοκεφάλου στο Χάρβαρντ. Το άγχος είναι επίσης ένα κοινό έναυσμα για τις ημικρανίες.

Διατροφή
Η ίδια η πείνα μπορεί να προκαλέσει ημικρανία ή πονοκέφαλο τάσης. Αλλά η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Θα μπορούσε να είναι μόνο ένα είδος φαγητού - όπως φασόλια ή ξηροί καρποί - ή πολλά τρόφιμα, όπως αβοκάντο, μπανάνες, τυρί, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, ρέγκα, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρεμμύδια. "Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με νιτρώδη, νιτρικά, κίτρινες χρωστικές τροφίμων ή γλουταμινικό μονονάτριο μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα", σημειώνει ο Δρ Ashina.

Κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ αποτελεί κοινή αιτία ημικρανίας και αθροιστικών πονοκεφάλων. Η αθροιστική κεφαλαλγία (cluster headache) είναι από τους πιο επώδυνους πονοκεφάλους και παρουσιάζει έξαρση σε ορισμένες χρονικές περιόδους (πχ για κάποιες εβδομάδες).
Για μερικούς ανθρώπους, λίγο μόλις κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αν και κάθε είδους αλκοόλ μπορεί να είναι ένα έναυσμα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν φταίει το ίδιο το αλκοόλ ή αν κάποιο άλλο συστατικό του ποτού προκαλεί το πρόβλημα.

Το περιβάλλον
"Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι φαίνεται να είναι εποχικοί και συχνά συμβαίνουν την άνοιξη ή το φθινόπωρο", λέει ο Δρ Ashina. "Είναι κάτι στο περιβάλλον, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς τι είναι ακόμα". Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το έντονο φως, ο καπνός, η υγρασία, οι έντονες μυρωδιές ή ο κρύος καιρός σχετίζονται με ημικρανίες.

Ορμόνες
Οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων σχετίζονται με ημικρανίες στις γυναίκες και οι γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες πιο συχνά από τους άνδρες. Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να συνδέονται με την ημικρανία σε νεότερες γυναίκες. Τα ποικίλα επίπεδα οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση μπορεί μερικές φορές να ξεκινήσουν ημικρανίες σε γυναίκες που δεν τις είχαν ποτέ πριν. Και η θεραπεία με οιστρογόνα μπορεί επίσης να αποτελέσει έναυσμα ημικρανίας. Η εμμηνόπαυση φαίνεται όμως να τερματίζει τις ημικρανίες στις περισσότερες γυναίκες.

Διακοπή καφεΐνης
Εάν καταναλώνετε κανονικά καφεΐνη στον καφέ ή το τσάι, η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η καφεΐνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Χωρίς καφεΐνη, τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται και διογκώνονται με κάθε καρδιακό παλμό - ένας κύριος λόγος για τον έντονο πόνο της ημικρανίας.

Η έλλειψη ύπνου
Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με ημικρανίες και πονοκεφάλους τάσης. "Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει συσχέτιση και ότι ο ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ανακούφιση από τον πόνο. Μερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μετά από έναν υπνάκο", λέει ο Δρ Ashina.


Πηγή: Capital.gr