Εγκυμοσύνη: Ποιες διατροφικές συνήθειες μειώνουν την πιθανότητα αποβολής




Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και δημητριακά φαίνεται πως σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες αποβολής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Περίπου 1 στις 6 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή. Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις αποβολής σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης, δεν μαθαίνουμε ποτέ την αιτία, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καθημερινές συνήθειες τόσο πριν από τη σύλληψη όσο και στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, παίζουν σημαντικό ρόλο.

Υπάρχουν λίγα και αντικρουόμενα στοιχεία για τη σχέση της διατροφής με τον κίνδυνο αποβολής.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility, έχει γίνει συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 20 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 64.776 υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που είχαν τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη. Από τις 11 μελέτες, οι 6 είχαν κατάλληλα δεδομένα για μετα-ανάλυση, που αφορούσαν 13.183 γυναίκες.

Ο κίνδυνος αποβολής φαίνεται ότι μειώνεται όταν καταναλώνει η γυναίκα υγιεινά τρόφιμα και αυξάνεται με τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαπιστώθηκε ότι με την υψηλή κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων μειώθηκε ο κίνδυνος αποβολής κατά:

· 61% με υψηλή κατανάλωση φρούτων
· 41% με υψηλή κατανάλωση λαχανικών
· 37% με υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
· 33% με υψηλή κατανάλωση δημητριακών
· 9% με υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και αυγών

Αυτές οι τροφές καταναλώνονται όταν ακολουθεί μία γυναίκα μία ισορροπημένη διατροφή. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σημαντική στην εγκυμοσύνη η πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα διατροφή.

Στη νέα μελέτη φάνηκε ότι η διατροφή με πολλές αντιοξειδωτικές τροφές και λίγες προφλεγμονώδεις τροφές σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αποβολής. Αντίθετα η διατροφή με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο αποβολής.

Οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε σαφή αποτελέσματα για το κρέας, τα λίπη, το λάδι και τα υποκατάστατα ζάχαρης.

"Στο 50% περίπου των αποβολών στην αρχή της εγκυμοσύνης, δεν γνωρίζουμε τα αίτια. Η διατροφή είναι στο χέρι όποιου θέλει να γίνει γονιός. Οι θετικές επιλογές στην καθημερινότητά μας, είναι σαν να παίρνουμε στα χέρια μας την υγεία μας, αλλά και την υγεία του μωρού μας", είπε η επικεφαλής της μελέτης.

"Μία διατροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγους προφλεγμονώδεις παράγοντες ή ανθυγιεινά τρόφιμα όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ή τα υποκατάστατα ζάχαρης, μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου αποβολής", κατέληξαν οι ερευνητές.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr