Πόσο θρεπτικό είναι το μητρικό γάλα όταν η μητέρα είναι vegan;




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η vegan διατροφή δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συγκέντρωση της βιταμίνης Β2 και της καρνιτίνης στο μητρικό γάλα. Μια νέα έρευνα του Amsterdam University Medical Center, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN), κατέληξε στο συμπέρασμα πως το μητρικό γάλα, όταν η μητέρα είναι vegan, περιέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των νεογέννητων.

"Είναι γνωστό ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος. Αλλά δεν έχει μελετηθεί επαρκώς το πόσο επηρεάζει τη σύνθεση η vegan διατροφή, την ώρα που όλο και περισσότεροι την ακολουθούν", σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Hanna Juncker. Το εν λόγω Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ διατηρεί δεδομένα από περίπου 3.000 γυναίκες που θηλάζουν. Η Juncker και οι συνεργάτες της ερευνητές συνέκριναν το μητρικό γάλα 25 μητέρων vegan με αυτό 25 μητέρων που δεν έχουν περιορισμούς στη διατροφή τους.

"Εξετάσαμε επίσης τις τιμές στο αίμα τους. Η βιταμίνη Β2 είχε τις ίδιες συγκεντρώσεις και στις δύο ομάδες. Η καρνιτίνη, η οποία βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, βρέθηκε σε χαμηλότερα ποσοστά στο αίμα των vegan γυναικών" σημείωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη ανέφερε χαμηλότερες συγκεντρώσεις ελεύθερης καρνιτίνης και ακετυλοκαρνιτίνης στον ορό στις μητέρες που ακολουθούσαν vegan διατροφή, όμως δεν καταγράφηκε αξιοσημείωτη διαφορά στις συγκεντρώσεις καρνιτίνης στο μητρικό γάλα μεταξύ των ομάδων μελέτης.

Η βιταμίνη Β2 και η καρνιτίνη είναι απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη των νεογέννητων. Ειδικότερα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β2 στα βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και νευρολογικά προβλήματα, ενώ η έλλειψη καρνιτίνης μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δυσλειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα με ποιο τρόπο το σώμα των μητέρων που ακολουθούν vegan διατροφή διατηρεί τα επίπεδα Β2 και καρνιτίνης στο μητρικό γάλα. "Πιστεύουμε ότι αυτό ρυθμίζεται από τους αδένες τους μαστού, αλλά δεν έχουμε ερευνήσει τον ακριβή μηχανισμό" συμπλήρωσαν.

Τι περιέχει το μητρικό γάλα

Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός βρέφους, στις σωστές αναλογίες, σύμφωνα με την ηλικία του. Οι αναλογίες μεταξύ των λευκωμάτων, των λιπών και των υδατανθράκων, των αλάτων και των βιταμινών, είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του βρέφους χωρίς καμία επεξεργασία.

Το ώριμο μητρικό γάλα περιέχει πρωτεΐνες, κυρίως καζεΐνη, αλακταλβουμίνη, λακτοφερίνη, αλβουμίνη, υδατάνθρακες όπως η λακτόζη, λιπαρά οξέα, νερό, άλατα, και όλες σχεδόν τις βιταμίνες. Περιέχει επίσης ανοσολογικούς παράγοντας, όπως λευκά αιμοσφαίρια, μακροφάγα, αντισώματα IgA και IgG που προστατεύουν το παιδί από διάφορους λοιμογόνους παράγοντες κατά το πρώτο διάστημα της ζωής του.


Πηγή: Capital.gr