Πώς το αβοκάντο προστατεύει την καρδιά και πόσο πρέπει να τρώμε




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αυτού του δημοφιλούς φρούτου την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η έρευνα περιλάμβανε περισσότερα από 110.000 άτομα, που συμμετείχαν σε δύο μακροχρόνιες μελέτες του Χάρβαρντ. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 30 έως 75 ετών και δεν παρουσίαζαν καρδιακές παθήσεις, ούτε νοσούσαν από καρκίνο όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων που δίνονταν στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια. Μια ερώτηση είχε να κάνει με την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης αβοκάντο. Μια μερίδα θεωρήθηκε μισό αβοκάντο ή μισό φλιτζάνι σε κύβους.

Κατά τη διάρκεια της 30χρονης παρακολούθησης, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν 9.185 καρδιακές προσβολές και 5.290 εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των συμμετεχόντων. Σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν ποτέ αβοκάντο ή το κατανάλωναν σπάνια, εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες κάθε εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή ή σχετικό πρόβλημα λόγω στεφανιαίας νόσου.

Είναι χαρακτηριστικό πως το αβοκάντο περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, χαλκό, φολικό οξύ, βιταμίνες Β6, Ε και C και κάλιο. Έχει διπλάσια ποσότητα καλίου από τη μπανάνα και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: 4 γραμμάρια ανά τεμάχιο.

Πώς προστατεύει την καρδιά
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ολεϊκό οξύ, που ανήκει στην ομάδα των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, η κατανάλωση των οποίων έχει συσχετιστεί με βέλτιστη ενδοθηλιακή λειτουργία και καλύτερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (αύξηση "καλής” HDL χοληστερίνης) και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Έχει βρεθεί επίσης πως το αβοκάντο διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική και αντι-υπερτασική δράση και ευεργετική επίδραση σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, ως απόρροια της ιδιαίτερης διατροφικής του σύστασης και επιπρόσθετης περιεκτικότητας σε βιοενεργά συστατικά (π.χ. φυτοστερόλες).

Πού αλλού βοηθά
Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, το αβοκάντο προάγει τη γαστρεντερική υγεία, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροχλωρίδας (μικροβίωμα) του εντέρου, αλλά και στη βέλτιστη κινητικότητά του.
Την ίδια ώρα περιέχει λίγα σάκχαρα αλλά είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που συμβάλλει στην πιο ομαλή, και όχι απότομη, αύξηση των επιπέδων της μεταγευματικής γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
Παράλληλα, τα καροτενοειδή (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη) που περιέχει το αβοκάντο, επιδρούν ευεργετικά στην υγεία των ματιών. Οι δύο αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθούν ειδικότερα στην προστασία των οφθαλμικών ιστών από τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία, αλλά και στην πρόληψη τόσο του καταρράκτη όσο και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πηγή: Capital.gr