Μπορεί μια εξέταση αίματος να ανιχνεύσει τον καρκίνο;




Μια νέα εξέταση αίματος που στοχεύει στην ανίχνευση περισσότερων από 50 τύπους καρκίνου, δίνει ελπίδες στους ερευνητές ότι σύντομα η έγκαιρη διάγνωση θα είναι μια απλή διαδικασία.

Μεγάλη έρευνα στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η συγκεκριμένη εξέταση, διεξήχθηκε στο βρετανικό σύστημα υγείας, το NHS, και όπως λένε οι ερευνητές- υπεύθυνοι για την έρευνα, η εξέταση εντόπισε σωστά δύο στους τρεις καρκίνους σε δείγμα 5.000 ατόμων, που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους με ύποπτα συμπτώματα στην Αγγλία και την Ουαλία.

Στο 85% αυτών των περιπτώσεων που έγινε η διάγνωση, εντοπίστηκε ευθύς εξαρχής και η αρχική εστία του καρκίνου.

Τι είναι το τεστ Galleri
Πρόκειται για το λεγόμενο τεστ Galleri, μια εξέταση αίματος που αναζητά ευδιάκριτες αλλαγές σε τμήματα γενετικού κώδικα που διαχέονται στον οργανισμό από διαφορετικούς καρκίνους.

Ο έγκαιρος εντοπισμός του ιάσιμου καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές και η εξέταση αυτή θεωρείται ότι θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας, γενικούς γιατρούς και παθολόγους.

Το τεστ παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα "έργο εν εξελίξει", λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι μελλοντικά θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση των έγκαιρων διαγνώσεων.

Μπορεί μία εξέταση αίματος να ανιχνεύσει τον καρκίνο; Νέα μελέτη του βρετανικού ΕΣΥ δίνει ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση
Συχνά, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα όπως η απώλεια βάρους κάτι που συνδέεται με μια σειρά από πιθανά αίτια αναγκάζοντας τους γιατρούς να υποβάλλουν τους ασθενείς σε πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 350 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα- η οποία είναι η μεγαλύτερη στο είδος της σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα καρκίνου - διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους όπως υπερηχογραφήματα και βιοψίες.

Τα στατιστικά της μελέτης:
Σε ποσοστό 75% η εξέταση αίματα βγήκε θετική δείχνοντας ότι ο ασθενής είχε κάποιον καρκίνο. Το ποσοστό λάθους, δηλαδή αδυναμίας της έρευνας να εντοπίσει τον καρκίνο, ήταν χαμηλό. Σε ποσοστό 2,5% επί των εξετάσεων που έβγαλαν αρνητικό αποτέλεσμα, οι ασθενείς διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο έπειτα από παραδοσιακές εξετάσεις.

Όπως δήλωσε στο BBC News, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον, "η εξέταση ήταν πραγματικά χρήσιμη για τους ασθενείς". ,

"Το τεστ ήταν κατά 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου - και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές όταν έχουμε έναν ασθενή μπροστά μας, ποια εξέταση απαιτείται, για να δούμε εάν τα συμπτώματά του φτάνουν μέχρι να υποδηλώνουν καρκίνο", εξήγησε.

"Με αυτήν τη διάγνωση από την εξέταση αίματος, θα μπορούμε να αποφασίζουμε αν θα παραγγείλουμε ένα μεγάλο εύρος εξετάσεων ή απλώς ένα υπερηχογράφημα για να επιβεβαιώνουμε την αρχική εξέταση".

Τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της American Society of Clinical Oncology, (Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας) στο Σικάγο, και θα δημοσιευθούν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet Oncology.

Χρησιμοποιείται και για την ανίχνευση "κρυφών καρκίνων"
Το NHS χρησιμοποιεί επίσης το τεστ Galleri, που αναπτύχθηκε από την καλιφορνέζικη εταιρεία Grail, σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να ανιχνεύσει κρυφούς καρκίνους.

Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται κατά τη διάρκεια του 2023- και, εάν είναι επιτυχή, το NHS σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του σε ένα ακόμη εκατομμύριο ασθενείς το 2024 και το 2025.

Η συγκεκριμένη ελπιδοφόρα εξέταση εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον εντοπισμό δυσδιάγνωστων καρκίνων όπως στον εγκέφαλο, τον τράχηλο της μήτρας, το έντερο, τους πνεύμονες, το πάγκρεας κα τον λάρυγγα.

Ο Δρ Ντέιβιντ Κρόσμπι, από την Cancer Research UK, δήλωσε: "Η μελέτη των ευρημάτων υποδηλώνει ότι η εξέταση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους γενικούς ιατρούς στις κλινικές αξιολογήσεις τους - αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, και μια ακόμη μεγαλύτερη έρευνα, για να διαπιστωθεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα πόσο μπορεί να βελτιώσει την πρωτοβάθμια υγεία και την πρόγνωση, και τελικά την υγεία των ασθενών".

Ο γενικός διευθυντής του NHS για τον καρκίνο, καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, δήλωσε: "Αυτή η μελέτη είναι το πρώτο βήμα στη δοκιμή ενός νέου τρόπου για τον εντοπισμό του καρκίνου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το NHS πρωτοστάτησε για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Η εξέταση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εντοπίζουμε περισσότερους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και να βοηθήσουμε να σωθούν χιλιάδες ζωές".

Πηγή: Capital.gr