Η μαριχουάνα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου



Καθώς αυξάνεται η χρήση μαριχουάνας και στις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι συνιστούν τη χρήση της ως "φάρμακο" για την πρωινή ναυτία, νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η μαριχουάνα στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ένα έμβρυο που εκτίθεται στη μαριχουάνα στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μικρότερο βάρος γέννησης. Οι επιπτώσεις της χρήσης μαριχουάνας μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές εάν η χρήση συνεχιστεί καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με ερευνητές στο Central Michigan University.

"Φάνηκε ότι ακόμη και όταν η χρήση μαριχουάνας έγινε μόνο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το βάρος γέννησης του μωρού μειώθηκε σημαντικά, κατά περισσότερο από 150 γραμμάρια κατά μέσο όρο", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Dr. Beth Bailey, καθηγήτρια και διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την υγεία του πληθυσμού. "Στις περιπτώσεις που η χρήση συνεχιζόταν και στο δεύτερο τρίμηνο, μειώθηκε σημαντικά και η περιφέρεια του κεφαλιού του νεογέννητου".

Το μέγεθος του νεογέννητου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, που καθορίζουν την μετέπειτα υγεία και ανάπτυξή του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα που εκτίθεντο σε μαριχουάνα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν σχεδόν 200 γραμμάρια ελαφρύτερα κατά τη γέννησή τους, ενώ η περιφέρεια του κεφαλιού τους ήταν σχεδόν 1 εκατοστό μικρότερη από αυτή των μωρών που δεν εκτέθηκαν σε μαριχουάνα.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ακόμα και η περιστασιακή χρήση μαριχουάνας, όπως και για την πρωινή ναυτία του πρώτου τριμήνου, μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του εμβρύου, με τον ίδιο τρόπο όπως η συνεχιζόμενη χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό φάνηκε ότι ισχύει και για τη χρήση μαριχουάνας πριν μια γυναίκα μάθει ότι είναι έγκυος.

Στη μελέτη δεν αναφέρεται η ποσότητα και η συχνότητα χρήσης καννάβεως. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στο αν οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη χρησιμοποίησαν ή όχι μαριχουάνα σε συγκεκριμένες περιόδους της εγκυμοσύνης.

"Το σωστό είναι οι γυναίκες να σταματούν τη χρήση μαριχουάνας πριν μείνουν έγκυοι. Η διακοπή του καπνίσματος μαριχουάνας το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που μένουν έγκυοι είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή" καταλήγουν οι ερευνητές.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr