Το φάρμακο για την απώλεια βάρους που πήρε έγκριση και για καρδιακές παθήσεις




Είναι φάρμακο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, πήρε όμως το πράσινο φως και για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πρόκειται για το ενέσιμο Wegony (σεμαγλουτίδη) που έλαβε έγκριση για τη μείωση του κινδύνου θανάτου λόγω καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Αυτή η νέα χρήση προορίζεται για άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα και έχουν επίσης καρδιαγγειακή νόσο. Η έγκριση δόθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η θεραπεία, όπως και το Ozempic, και οι δύο της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk, λειτουργεί μιμούμενο την GLP-1 (γλυκαγόνη όπως το πεπτίδιο 1) , μια ορμόνη που διεγείρει το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη και να καταστείλει την έκκριση γλυκαγόνης. Η ορμόνη αυτή βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, ελέγχοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η δοσολογία είναι διαφορετική από εκείνη του Ozempic, που προορίζεται για τη ρύθμιση του διαβήτη. Και τα δύο φάρμακα χορηγούνται υποδόρια, μία φορά την εβδομάδα.

"Αυτή η κατηγορία ασθενών έχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού", δήλωσε ο Δρ John Sharretts, επικεφαλής του τομέα για το διαβήτη, τις λιπιδικές διαταραχές και την παχυσαρκία του FDA Center for Drug Evaluation and Research. "Η παροχή μιας θεραπευτικής επιλογής που αποδεδειγμένα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη δημόσια υγεία" συμπλήρωσε.

Ο FDA στήριξε την έγκρισή του στα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής SELECT, στην οποία συμμετείχαν 17.604 ενήλικες ηλικίας άνω των 45 ετών που ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και είχαν καρδιαγγειακή νόσο αλλά δεν είχαν ιστορικό διαβήτη.

Μετά από 5 χρόνια, η θεραπεία με Wegovy μείωσε τον κίνδυνο μη θανατηφόρου καρδιακής προσβολής κατά 28%, μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7% και θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά κατά 15%,σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Το φάρμακο πήρε για πρώτη φορά από τον FDA έγκριση κατά της παχυσαρκία τον Ιούνιο του 2021, καθώς όπως φάνηκε από τις μελέτες, βοηθά τους ασθενείς να χάσουν κατά μέσο όρο 15% του βάρους τους μετά από 68 εβδομάδες θεραπείας.

Πηγή: Capital.gr