Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Ο καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού αποτελούν πλέον η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας κάτω από 50 ετών (όπως έδειξαν άλλωστε τα ετήσια στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία για τον καρκίνο).

Οι ειδικοί θεωρούν πως για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στις μικρότερες ηλικίες ευθύνεται κυρίως η αλλαγή του τρόπου ζωής και των καθημερινών διατροφικών συνηθειών.

Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, οι αλλαγές στη διατροφή ή και στο μικροβίωμα του εντέρου, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, ακόμη και η έκθεση του εντέρου σε μικροπλαστικά, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς στην αύξηση των νέων διαγνώσεων.

Βέβαια, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού πριν την ηλικία των 50 ετών έχουν κληρονομική προδιάθεση για τη νόσο ή οικογενειακό ιστορικό τέτοιων νεοπλασιών.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι τα κόπρανα με αίμα, η συχνή διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στο στομάχι, κράμπες και/ή φούσκωμα, η αδυναμία και η ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Regenstrief στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ είχε εξετάσει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου που μπορεί να εξηγήσουν αυτά τα ανοδικά ποσοστά, ειδικά μεταξύ των νεαρών ανδρών. Τα ευρήματα της μελέτης είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Cancer Prevention Research. Οι ειδικοί σημείωναν πως ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι δύο φορές υψηλότερος για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Τόνιζαν ακόμη πως ο πρώιμος καρκίνος του παχέος εντέρου (πριν από την ηλικία των 45 ετών) είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο με χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο
Μελέτες έχουν δείξει την επίδραση της διατροφής στην εκδήλωση της νόσου. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε δημητριακά και όσπρια και σε άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου. Η φυσική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική καθώς συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, καθώς η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με αυτό τον τύπο του καρκίνου.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους η μέτρια σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 29% στις γυναίκες και κατά 20% στους άνδρες.
Απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου όμως μπορεί να προληφθεί και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού για τα διαθέσιμα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που προτείνονται από τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

Η βασική διαγνωστική εξέταση είναι κολονοσκόπηση με την οποία μπορούν να ανευρεθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις (πολύποδες) και να εξαιρεθούν αποτρέποντας την εξέλιξή τους σε καρκίνο. Επιπλέον, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο μπορεί να ανακαλυφθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ίασης από τη νόσο. Υπολογίζεται ότι η πενταετής επιβίωση των ασθενών με τοπική νόσο ξεπερνά το 90%.

Οι ισχύουσες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών προτείνουν την έναρξη του προσυπτωματικού ελέγχου για τη νόσο στην ηλικία των 45 ετών. Πέρα από την κολονοσκόπηση υπάρχουν και άλλες λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο οργανωμένων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου κάτω από ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση.

Πηγή: Capital.gr