Έρευνα: Τι σχέση έχει η αρτηριακή πίεση με τα ινομυώματα




Όταν μία γυναίκα διατηρεί σε υγιή επίπεδα την αρτηριακή της πίεση, μπορεί να αποφύγει την εμφάνιση ινομυωμάτων της μήτρας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 17 χρόνια την εξέλιξη της υγείας μεσηλίκων γυναικών και τα στοιχεία τους έδειξαν ότι εκείνες που έπαιρναν φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση, είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυώματα της μήτρας.

Τα στοιχεία των ερευνητών έδειξαν επίσης ότι οι ασθενείς με υπέρταση, η οποία εμφανίστηκε πρόσφατα, είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ινομυώματα στη μήτρα, είπε η επικεφαλής της μελέτης.

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα και συχνά προκαλούν πόνο και αιμορραγία. Περίπου οι 8 στις 10 γυναίκες εμφανίζουν ινομυώματα της μήτρας μέχρι την ηλικία των 50 ετών και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει βρει μέχρι τώρα τον τρόπο για την πρόληψη της εμφάνισής τους.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, ανέλυσαν δεδομένα από το 1996 μέχρι το 2013 για 2.570 γυναίκες άνω των 45 ετών, οι οποίες δεν είχαν ιστορικό ινομυωμάτων όταν μπήκαν στην έρευνα. Το 20% των γυναικών αυτών όμως, μέσα στα επόμενα 17 χρόνια είχε διάγνωση για ινομυώματα.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την αρτηριακή πίεση των γυναικών με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι η πίεση συνδέεται άμεσα με τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει ινομυώματα της μήτρας.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που είχαν αδιάγνωστη υπέρταση και δεν λάμβαναν θεραπεία, είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ινομυώματα, ενώ όσες είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για την υπέρταση, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι γυναίκες που έπαιρναν μία συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων για την υπέρταση, που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης - ΜΕΑ, είχαν 48% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Πρόκειται για φάρμακα που βοηθούν στη χαλάρωση των φλεβών και των αρτηριών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η ακριβής σχέση της αρτηριακής πίεσης με τον κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων δεν είναι σαφής, αλλά "αν η συσχέτιση είναι αιτιολογική, η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων στις γυναίκες για τις οποίες ενδείκνυνται, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την πρόληψη της ανάπτυξης ινομυωμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα υψηλού κινδύνου", δήλωσαν οι ερευνητές.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.
Πηγή: Capital.gr