Για γερά δοντάκια...
Τα πρώτα δοντάκια του μωρού εμφανίζονται περίπου στον έκτο μήνα και ονομάζονται νεογιλοί. Μέχρι τα τρία χρόνια το στοματάκι του παιδιού έχει γεμίσει με 20 δοντάκια. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αυτά τα δόντια δεν χρειάζονται φροντίδα, αφού το παιδί μεγαλώνοντας θα τα αλλάξει. Στην πραγματικότητα, όμως, η φροντίδα πρέπει να ξεκινάει από το πρώτο κιόλας δοντάκι!
Στην αρχή, όταν το μωρό σας είναι ακόμα πολύ μικρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γάζα την οποία θα τυλίξετε στο δάχτυλό σας και με αυτή θα τρίψετε ελαφρά τα δοντάκια. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παιδική οδοντόβουρτσα με λίγο νερό. Η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο δεν ενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 2,5 – 3 ετών, γιατί είναι πιθανόν να την καταπιούν. Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα, η ποσότητα θα πρέπει να είναι ίση με το μέγεθος ενός στραγαλιού.
Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο καλό είναι να γίνει στην ηλικία περίπου των 18 μηνών. Ο οδοντιατρικός έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο, για να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα, Στην περίπτωση που υπάρχει τερηδόνα στους νεογιλούς, ο οδοντίατρος θα αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνει σφράγισμα ή όχι. Επίσης, μπορεί να κάνει φθορίωση στα δόντια για περισσότερη προστασία.
Τέλος, πολλή σημαντική για τη υγεία των δοντιών είναι και η διατροφή του μωρού σας. Αποφύγετε τις πολύ γλυκές και αμυλούχες τροφές, τα αναψυκτικά με ανθρακικό και τους φρουτοχυμούς, γιατί μπορούν να βλάψουν τα δόντια. Να θυμάστε ότι η σωστή φροντίδα των νεογιλών θα οδηγήσει σε γερά μόνιμα δοντάκια!