Πώς κόβουμε τα νύχια του μωρού

INFANTS » Wonder Kids Daycare & Osc

Το κόψιμο των νυχιών είναι μια διαδικασία που αγχώνει πολύ τις νέες μαμάδες, καθώς οι περισσότερες φοβούνται μήπως κατά λάθος τραυματίσουν το μωράκι τους. Στην πραγματικότητα όμως, αν γίνει με τον σωστό τρόπο, είναι κάτι πολύ εύκολο και συμβάλλει στην υγιεινή του βρέφους. Τα νύχια πρέπει να κόβονται γιατί διαφορετικά γίνονται εστίες μικροβίων.

Το πρώτο διάστημα τα νύχια του μωρού είναι τόσο μαλακά που τα περιττά τμήματα μπορούμε να τα αφαιρέσουμε με το χέρι, τραβώντας τα προσεχτικά. Σύμφωνα με την παράδοση θα πρέπει το μωρό να «σαραντίσει» πριν του κόψουμε για πρώτη φορά τα νύχια. Ωστόσο, οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να περιμένουμε μέχρι τότε και ότι, αν είναι αρκετά μακριά, μπορούμε να τα κόψουμε και πιο νωρίς. Εξάλλου, αν τα αφήσουμε, μπορεί το μωρό να γρατσουνιστεί.

Όταν δούμε ότι τα παιδικά νυχάκια έχουν σκληρύνει αρκετά, χρησιμοποιούμε το ειδικό ψαλιδάκι για τα βρέφη. Για να κόψουμε τα νύχια του μωρού ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.
  • Επιλέγουμε κάποια ώρα που το μωρό είναι ήρεμο, όπως για παράδειγμα μετά το μπάνιο. Τότε και τα νυχάκια έχουν μαλακώσει.
  • Βάζουμε το μωρό να καθίσει στα γόνατα μας και το αγκαλιάζουμε για να το ελέγχουμε καλύτερα.
  • Κόβουμε τα νύχια των χεριών ακολουθώντας τη φυσική γραμμή και προσέχουμε να μην τραυματίσουμε το δέρμα του.
  • Κόβουμε τα νύχια των ποδιών τετράγωνα και λιμάρουμε τις γωνίες με μια χάρτινη λίμα.
Να θυμάστε ότι το κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικό του ψαλιδάκι και τη δική του λίμα. Αν παρόλα αυτά νιώθετε ακόμα άγχος, μια καλή λύση είναι να του κόβετε τα νυχάκια όταν κοιμάται.