Το μωρό ξύπνησε και κλαίει. Τι να κάνω;

The 10 rules of night feeds every new mum needs to know | Mother&Baby

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τόσο εάν χάλασε ο δικός σας ύπνος και πόσο γρήγορα θα ξαναπαραδοθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα, αλλά τι είναι πραγματικά καλύτερο για το παιδί σας.

Σύμφωνα με μία καινούργια έρευνα ψυχολόγων, είναι καλύτερο να αφήσετε το μωρό σας να κλαίει όση ώρα προσπαθεί να αποκοιμηθεί. Ερευνητές του πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ ζήτησαν από γονείς περισσοτέρων από 1200 βρέφη να υποβάλουν μία αναφορά σχετικά με τις συνήθειες των παιδιών τους όταν ξυπνούν στους έξι μήνες, στους 15, στα δύο και στα τρία χρόνια.

Στην ηλικία των έξι μηνών, το 66% των βρεφών αναφέρεται ότι ξυπνά μία φορά την εβδομάδα, το 33% κάθε νύχτα, ενώ η συχνότητα μειώθηκε στις πέντε φορές την εβδομάδα, όταν έγιναν 15 μηνών, και στη μία νύχτα όταν έκλεισαν τα δύο χρόνια ζωής.

Η ίδια ομάδα ψυχολόγων συνιστά στους γονείς να αφήνουν τα μωρά να αποκοιμηθούν μόνα, ακόμα και εάν αυτό συνεπάγεται ότι θα κλάψουν για λίγη ώρα.

Προσοχή! Αυτό δεν αφορά στις περιπτώσεις, που τα βρέφη ασθενούν.

Το πρόβλημα είναι πως συνήθως οι γονείς δεν αντέχουν να ακούν τα παιδιά τους να κλαίνε είτε λόγω αγάπης και ανησυχίας είτε επειδή δεν αντέχουν τον ήχο.

Το σίγουρο, πάντως είναι ότι τα βρέφη, αλλά και τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, χρησιμοποιούν το κλάμα όχι μόνο όταν πονούν ή δεν αισθάνονται καλά, αλλά και για να μας «εκβιάσουν» ή για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους.

Οι γονείς μαθαίνουν σιγά-σιγά να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στο κλάμα του παιδιού τους. Πότε είναι πραγματικό και πότε για να επιτύχουν τον σκοπό τους. Συνεπώς μπορούν και να διακρίνουν πότε μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους να κλάψουν για λίγη ώρα και πότε τους έχουν πραγματική ανάγκη.