Δεν κάνουμε παιδιά, για να κάνουν πράξη ό,τι δεν καταφέραμε εμείς…

Αποτέλεσμα εικόνας για mother talking toddler

Η γενιά μας μεγάλωσε από γονείς, που στερήθηκαν ακόμα και την τροφή, όταν ήταν μωρά λόγω κατοχής (γι’αυτό βγήκαμε πολλά στρουμπουλά παιδιά), πίστευαν ότι μόνο το πανεπιστήμιο σού εξασφαλίζει το μέλλον (γι’αυτό έχουμε εκατοντάδες άνεργους πτυχιούχους), είχαν καινούργια ρούχα και παπούτσια μια φορά τον χρόνο (γι΄αυτό και γέμισαν οι ντουλάπες μας με φιρμάτα ρούχα). Αυτό πρέπει εμείς να το σταματήσουμε.


Μην απαιτείτε από τα παιδιά σας να κάνουν πραγματικότητα τα δικά σας… απωθημένα.


Πολλοί από εμάς συνέχισαν στα παιδιά τους την ίδια τακτική. Τα σέρνουν από το ένα πρακτορείο μοντέλων στο άλλο (αφού δεν μπόρεσαν εκείνοι να κάνουν καριέρα), τα τρελαίνουν στα αθλήματα, το μπαλέτο και τη μουσική (γιατί οι ίδιοι έμειναν μόνο στα αγγλικά) και γενικότερα υπάρχει μία τάση, ακόμα και στο ντύσιμο ή το χτένισμα τα παιδιά να καλούνται να πραγματοποιήσουν ό,τι δεν μπόρεσαν οι γονείς τους.


Είναι ΛΑΘΟΣ!
Μη «μεγαλώνετε» τα μικρά σας πριν από την ώρα τους, μόνο και μόνο για να φορέσουν σκουλαρίκι στη μύτη, επειδή εσάς δεν σας άφηνε ο μπαμπάς σας. Μην αφήνετε μακριά τα μαλλιά του αγοριού σας (αν το ενοχλούν), γιατί εσείς ακούγατε heavy metal και σας απαγόρευαν την πλούσια κώμη. Μην ντύνετε το κορίτσι σας προκλητικά, επειδή εσείς έχετε πάρει 10 κιλά και δεν μπορείτε να φορέσετε μια μίνι φούστα.


Φέρατε στον κόσμο ένα παιδί και είστε υποχρεωμένοι να το βοηθήσετε να κάνει τις ΔΙΚΕΣ του επιλογές. Δεν το βοηθάτε να εξελιχθεί,  αν το «σπρώχνετε» να κάνει μόνο αυτά, που ευχαριστούν εσάς.


Εάν θέλει ποδόσφαιρο, μην το στείλετε με το ζόρι στο τένις. Εάν θέλει μπαλέτο, μην το βάλετε να μάθει τζούντο. Δώστε το δικαίωμα στα παιδιά σας να επιλέξουν και μην τα καθοδηγείτε σε ό,τι αρέσεις σ’εσάς.


Συζητήστε μαζί τους και δείτε τι θέλουν. Κάνετε την καρδιά σας «πέτρα» και δώστε τους την ευκαιρία να ασχοληθούν με αυτό, που πραγματικά θέλουν, να ντυθούν, όπως αρέσει σε εκείνα, και να είναι ο εαυτός τους.


Κάθε τι άλλο θα έχει σίγουρα αρνητικά αποτελέσματα.
Από το πιο ανώδυνο: να μην διαπρέψει, μέχρι το πιο επώδυνο: να σας λέει μια ζωή ψέμματα.