Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη

What Color Spotting Is Safe During Pregnancy? How To Know What's Happening

Σε αρκετές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους παρουσιάζεται μια μικρή ή μεγάλη ποσότητα αίματος από τον κόλπο. Συνήθως αυτή η εμφάνιση αίματος συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο και, όπως είναι φυσικό, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις εγκύους, καθώς φοβούνται για το ενδεχόμενο μιας αποβολής. Υπολογίζεται πως περίπου 20 στις 100 εγκύους εμφανίζουν αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο αυτές οι μικρές αιμορραγίες δεν είναι πάντα ανησυχητικές και μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους.

Στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στην μήτρα, μπορεί να παρουσιαστεί λίγο αίμα. Επειδή σε αυτό το στάδιο μια γυναίκα δεν ξέρει ακόμα ότι είναι έγκυος, το πιο πιθανό είναι να σκεφτεί ότι πρόκειται για αίμα περιόδου, που ήρθε λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως.

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, σχηματίζεται ο πλακούντας και δημιουργούνται οι διάφορες αγγειακές διασυνδέσεις. Τότε μπορεί να παρουσιαστεί πάλι μια μικρή αιμορραγία από τον κόλπο. Επίσης, είναι πιθανόν να εμφανιστεί λίγο αίμα μετά από μια σεξουαλική επαφή ή κατά τη διάρκεια έντονης γυμναστικής.

Σε περίπτωση αιμορραγίας, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γυναικολόγο που σας παρακολουθεί. Ο γιατρός θα σας κάνει ένα υπερηχογράφημα για να δει την αιτία της αιμορραγίας και στη συνέχεια θα σας δώσει οδηγίες. Να θυμάστε πως κάθε αιμορραγία δεν οδηγεί απαραίτητα σε αποβολή. Ίσως, όμως, χρειαστεί να μείνετε για λίγο διάστημα στο κρεβάτι, ή να πάρετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.