Θηλασμός: πώς θα ξέρω αν τρώει αρκετά

The breast-feeding extremists who put “lactivism” ahead of protecting  babies from HIV.

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα των μαμάδων που θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους είναι πως θα καταλάβουν αν το μωράκι τους προσλαμβάνει καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος. Η αλήθεια είναι ότι με το θηλασμό δεν μπορείτε να ξέρετε ακριβώς πόσα γραμμάρια ήπιε το παιδί σε κάθε γεύμα, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τρόποι, για να σιγουρευτείτε ότι τρέφεται σωστά.
  • Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε τη σωστή θέση θηλασμού, τη θέση δηλαδή που βολεύει εσάς αλλά και που διευκολύνει τη σωστή ροή του γάλακτος, κάνοντας το θηλασμό πιο αποτελεσματικό για το μωρό σας.
  • Συνήθως τα μωρά θηλάζουν 8 -12 φορές στη διάρκεια ενός εικοσιτετράωρου, αν και κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες. Μην ταΐζετε το μωρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά αφήστε το να ρυθμίσει μόνο του πότε θα φάει.
  • Ένας ακόμα τρόπος για να δείτε ότι το μωρό σας τρέφεται σωστά είναι να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του. Αν το μωρό σας σταδιακά αυξαίνει το βάρος του, είναι ζωηρό και χαρούμενο, τότε ο θηλασμός εξελίσσεται μια χαρά.
  • Τέλος, μπορείτε να είστε σίγουρη ότι το μωρό σας τρώει αρκετά, αν του αλλάζετε 6-8 πάνες το εικοσιτετράωρο και αν τα κακά του έχουν ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα.

Παρόλο που είναι πρακτικά αδύνατο να μετρήσετε πόσο γάλα προσλαμβάνει το μωρό σας σε κάθε τάισμα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Ο οργανισμός σας μπορεί να παράγει όσο γάλα χρειάζεται το μωράκι σας.

Αν πάντως σας αγχώνει το θέμα, συζητήστε το και με τον παιδίατρο ή τη μαία σας.