Ήρθε η ώρα να αφήσει το μπιμπερό

Ο θηλασμός τελείωσε... Και τώρα; - mother.gr

Η μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι είναι μία δύσκολη αποστολή τόσο για τους γονείς όσο και για το ίδιο το παιδι. Από τη στιγμή που το μπιμπερό δίνει μία αίσθηση του θηλασμού, το να αφήσει το μπιμπερό είναι για εκείνο δύσκολο και στρεσογόνο. Η διαδικασία παίρνει χρόνο και πρέπει να γίνει σταδιακά.

Όσο εσείς θα επιμένετε να πίνει το γάλα του από το ποτήρι ή από το καλαμάκι, άλλο τόσο και εκείνο θα αρνείται να σας κάνει το χατίρι.

Η καλύτερη περίοδος είναι, όταν το παιδί θα έχει περάσει τα 3 του χρόνια ή ισως και λιγο αργοτερα. Ειναι καλό, όμως, οταν, τελικα, το αποφασίσετε και θεωρήσετε και το παιδί αρκετά συζητήσιμο και έτοιμο για το μεγαλο βήμα, να μην κανετε πισωγυρίσματα.

Το πρώτο βήμα, που πρέπει να κάνετε είναι να κρύψετε το μπιμπερό. Αν το δει μπροστά του, θα βάλει τα κλάματα και θα το απαιτεί. Μπορεί να περάσουν μέρες ή και λίγες εβδομάδες μέχρι να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται πλέον να τρέφεται με το μπιμπερό. Όταν πεινάσει, θα αναγκαστεί να πιει το γάλα του και με το ποτήρι και από την πρώτη φορά, που θα το κάνει, πολύ σύντομα θα ξεχάσει εντελώς το μπιμπερό.

Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι –στην αρχή τουλάχιστον- θα αρνείται να πίνει γάλα ή θα πίνει πολύ λιγότερο από ό,τι έχετε συνηθίσει.

Σε αυτήν την προσπάθεια, δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Όταν δείτε τα δύσκολα, μην κάνετε το λάθος και επιστρέψετε στο μπιμπερό, γιατί κάθε φορά που θα προσπαθείτε, το παιδί θα θυμάται πως κέρδισε με το πείσμα του και θα επαναλαμβάνει την ίδια τακτική.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις σκόνες, που κυκλοφορούν στο εμπόριο και δίνουν γεύση σοκολάτας στο γάλα. Προτιμήστε εκείνες, που προορίζονται για παιδιά, καθώς εκτός από τη γεύση έχουν και πολλές θρεπτικές αξίες και βιταμίνες.

Εάν δυσκολεύεστε πάρα πολύ, δοκιμάστε ένα μπολ με δημητριακά. Στόχος σας είναι να πίνει γάλα, οπότε βάλτε αρκετό με μία κουταλιά δημητριακών ίσα ίσα για να το ξεγελάσετε.