Μάθετε πότε να περιμένετε κάθε δοντάκι του έως τα 3 του χρόνια

Baby's First Tooth: 7 Facts Parents Should Know - HealthyChildren.org

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και κανένας δεν μπορεί να ορίσει την ακριβή ημερομηνία, κατά την οποία θα πρέπει να κάνει την εμφάνισή του το πρώτο του δοντάκι. Διαβάστε έναν χρήσιμο οδηγό για να γνωρίζετε τι πρέπει να περιμένετε από την ημέρα, που θα γεννηθεί.

Κατά τη γέννηση

Όσο και να μην φαίνονται, τα δόντια του βρέφους ήδη έχουν σχηματιστεί, αλλά απλά παραμένουν θαμμένα στο σαγόνι του. Αν μόλις βγει από τη μήτρα έχει και δόντι, μην σας παραξενέψει. Ένα στα δύο χιλιάδες βρέφη γεννιούνται έτσι.

3-6 Μηνών

Τα μωρά παραπονιούνται συχνά σε αυτήν την ηλικία. Πρέπει να γνωρίζετε όμως, ότι ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ο πόνος των δοντιών. Σε αυτήν την ηλικία είναι, που αρχίζουν και σκληραίνουν τα ούλα και καταλαβαίνετε ότι έρχεται η ώρα.

6-8 Μηνών

Είναι η ηλικία, που συνήθως, εμφανίζεται το πρώτο δοντάκι. Σχεδόν πάντοτε είναι ένα στην κάτω γνάθο και μπροστά. Στα περισσότερα μωρά αυτήν την περίοδο εμφανίζονται περισσότερα από ένα δόντια.

8-12 Μηνών

Ήρθε η ώρα να σκάσουν και τα επάνω δόντια. Συνήθως τα δύο μπροστινά. Να γνωρίζετε ότι στα κορίτσια βγαίνουν συνήθως νωρίτερα από ό,τι στα αγόρια.

10-16 Μηνών

Αυξάνονται σταδιακά τα κάτω δόντια και τα περισσότερα παιδιά έχουν πλέον οκτώ στο στόμα τους. Άσχετα από το πόσα είναι, οι οδοντίατροι επιμένουν ότι πρέπει να τα βουρτσίζετε καθημερινά.

13-19 Μηνών

Εμφανίζονται και τα πίσω δόντια σιγά-σιγά. Να είστε προετοιμασμένοι ότι οι πόνοι από αυτά τα νέα δόντια είναι πιο έντονοι και συνεπώς το παιδί μπορεί να παραπονείται περισσότερο.

16-22 Μηνών

Βλέπετε τους κυνόδοντες. Τα δόντια του δράκουλα, όπως κάποιοι τα ονομάζουν.

18-24 Μηνών

Είναι πολύ καλή ηλικία για να τα μάθετε να βουρτσίζουν μόνα τα δόντια τους, ώστε να τους γίνει δεύτερη συνήθεια. Πολλοί μάλιστα συνιστούν ότι σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους θα πρέπει να επισκεφθούν για πρώτη φορά και έναν οδοντίατρο.

25-33 Μηνών

Συνολικά θα πρέπει να έχει είκοσι δόντια. Τα ραντεβού με τον παιδο-οδοντίατρο θα πρέπει να είναι κάθε έξι με οκτώ μήνες, ενώ θα πρέπει να είστε αυστηροί με το καθημερινό πλύσιμό τους.