Συμβουλές και… κολπάκια για τις εργαζόμενες, που θηλάζουν!



Δεν υπάρχει παιδίατρος στον κόσμο, που να μην συστήνει σε μία μητέρα να θηλάζει όσο περισσότερο μπορεί. Τι γίνεται, όμως, όταν η μητέρα είναι αναγκασμένη να επιστρέψει για δουλειά; Μπορεί να συνεχίσει την «αποστολή» της; Η απάντηση είναι: ΝΑΙ!

• ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΘΗΛΑΣΤΡΟ
Οι γυναίκες, που έχουν καλό θήλαστρο, μπορούν να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή μητρικού γάλακτος. Καλό θα είναι να ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε από την περίοδο, που ακόμα θα είστε στο σπίτι και ενώ το παιδί θηλάζει, καθημερινά και σε συγκεκριμένες ώρες. Μπορείτε να αποθηκεύετε το μητρικό γάλα στην κατάψυξη, όπου μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τρεις μήνες.

• ΜΑΘΕΤΕ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ
Μετά τη δεύτερη εβδομάδα, μπορείτε να δώσετε στο βρέφος σας να πιει το μητρικό γάλα από το μπιμπερό. Έτσι σιγά-σιγά θα το συνηθίσει και δεν θα του κακοφαίνεται. Προσοχή! Μην αντικαταστήσετε το στήθος με το μπιμπερό. Δημιουργήστε συνήθεια στο μωρό, μία ή το πολύ δύο φορές την ημέρα. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να έρθει πιο κοντά και ο πατέρας του παιδιού πιο κοντά μαζί του και ταυτόχρονα να σας… ξεκουράσει.

• ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ
Εσείς θα ρυθμίσετε (όσο αυτό γίνεται) το πρόγραμμά του, ανάλογα με τις ώρες της εργασίας σας. Έτσι θα μπορείτε να θηλάσετε το παιδί πριν φύγετε για δουλειά και ύστερα να μην περιμένει και πάλι στήθος, αλλά να γνωρίζει ότι τα επόμενα γεύματά του θα είναι από μπιμπερό. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει ότι όσο θα πλησιάζετε στη μέρα, που θα επιστρέψετε στη δουλειά, θα αυξάνετε τα γεύματα από μπιμπερό και θα μειώνετε τον θηλασμό.

• Ο ΥΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ
Όσο λιγότερο κοιμάστε τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα στον τομέα της παραγωγής του μητρικού γάλακτος. Γι’αυτό προσπαθήστε να κοιμηθείτε όσο περισσότερο γίνεται. Εάν εργάζεστε και εσείς και ο σύντροφός σας, καλό θα ήταν τις νυχτερινές ώρες να αλλάζετε… βάρδιες.

• ΤΡΩΤΕ ΚΑΛΑ
Όσο σημαντικός είναι ο ύπνος, άλλο τόσο σημαντική είναι και η διατροφή σας. Ο χρόνος σας, όταν επιστρέψετε στην εργασία, θα είναι πιεσμένος και πολύτιμος. Φτιάξτε το πρόγραμμά σας, ώστε να τρώτε πέντε γεύματα την ημέρα. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά θα σας βοηθήσετε. Μην ξεχνάτε ποτέ το πρωινό σας.

• ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ
Επειδή, όταν θα ξυπνήσετε, δεν θα προλαβαίνετε να τα κάνετε όλα, ετοιμάστε τα πάντα από το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Βάλτε τα μπιμπερό με το γάλα στην ψύξη (από την κατάψυξη), ετοιμάστε τα γεύματά σας, πλύνετε το θήλαστρό σας, ετοιμάστε την τσάντα σας.

• ΜΗΝ ΓΥΜΝΑΖΕΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΩΙ
Μπορεί κάτι τέτοιο να σας βοηθήσει στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, αλλά θα χάσετε ύπνο, που όπως είπαμε παραπάνω είναι πολύ σημαντικός για εσάς αυτήν την περίοδο. Προσπαθήστε να βρείτε άλλη ώρα μέσα στην ημέρα για τη γυμναστική σας ή, εάν αυτό είναι αδύνατο, κάντε λίγο υπομονή και ξεκινήσετε την άσκηση λίγους μήνες αργότερα.

• ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΣΚΛΗΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ
Ίσως η σημαντικότερη συμβουλή όλων. Θα προσπαθείτε να τα κάνετε όλα σωστά και στον χρόνο, που πρέπει. Μπορεί να μην τα καταφέρνετε πάντοτε, αλλά μην τα βάζετε με τον εαυτό σας. Το να είσαι μητέρα δεν είναι εύκολο. Καθόλου εύκολο!