Συνταγές
Μαρμελάδα ρόδι

Το φθινόπωρο είναι εδώ και είναι η εποχή που ωριμάζουν και τα ρόδια. Επειδή είναι ένα πολύ υγιεινό φρούτο, που όμως λόγω της μορφολογίας του δεν μπορούμε να το δώσουμε να το φάνε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη, είπαμε να το κάνουμε μαρμελαδίτσα να το απολαμβάνουμε χωρίς κινδύνους όλοι.
Υλικά
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 λεμόνια τον χυμό τους
4 φλιτζάνια χυμό από ρόδι (μπορείτε να τον βρείτε και έτοιμο στην αγορά)
Τα σπόρια από 2 ρόδια
Παρασκευή
Για το καθάρισμα των ροδιών ώστε να πάρουμε το χυμό τους.
Αρχικά, ρίχνουμε χλιαρό νερό σε ένα μπολ, κόβουμε τα ρόδια στα δύο και τα βάζουμε μέσα σε αυτό. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν λίγο και σιγά σιγά σπάμε με τα δάχτυλά μας τη σκληρή φλούδα του ροδιού. Αφού τα καθαρίσουμε όλα, πετάμε ότι περιττό υπάρχει μέσα στο μπολ και ζουλάμε τα ρόδια να βγάλουν 3 1/2 – 4 φλιτζάνια χυμό.
Βράζουμε τον χυμό σ' ένα κατσαρολάκι με τη ζάχαρη για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα σπόρια από τα 2 ρόδια, καθώς και το χυμό λεμονιού.
Βράζουμε για άλλα 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (μπορεί να χρειαστεί και περισσότερη ώρα).
Βράζουμε για να αποστειρώσουμε ένα βάζο και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα μας σε αυτό. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Έτοιμη για άλειμμα!
Βέβαια ωραία η μαρμελάδα, όμως, πόσα ξέρουμε τελικά για τα ρόδια;
Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Βιταμίνες A,C,E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τανίνες, πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και τόσα ακόμα πολύτιμα συστατικά κατατάσσουν το ρόδι στις σούπερ τροφές.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι, η περιεκτικότητα του χυµού του σε αντιοξειδωτικά είναι τρεις φορές υψηλότερη από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί! Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
Οι σπόροι του μπορούν να ανταγωνιστούν το ακριβότερο καλλυντικό: αναζωογονούν την επιδερμίδα και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και τη φθορά που φέρουν οι ηλιακές ακτίνες. Ακόμα, έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν το δέρμα, να λειαίνουν τις ρυτίδες, να κάνουν απολέπιση και να ενυδατώνουν σε βάθος.
Το ρόδι βοηθά πολύ και στην καταπολέμηση της ακμής, γι αυτό είναι ιδανικό για τους νέους και τους έφηβους. Είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας ακόμα και σε δύσκολες περιοχές, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα.
Ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται επίσης στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων αλλά και του ιού του έρπητα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ευεργετικές τους ιδιότητες μπορούν να φανούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις ψωρίασης κι εκζεμάτων.
Οι αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του χυμού του καθιστούν το ρόδι ένα πολύτιμο «φάρμακο».
Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την ερωτική λειτουργία των ανδρών με πρόβλημα στύσης. Ακόμα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης.
Έρευνες υποστηρίζουν ότι επιβραδύνει τον καρκίνο του δέρματος, του μαστού και του προστάτη αλλά βοηθά και στην πρόληψή τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.
Απολαύστε λοιπόν το ζουμερό αυτό φρούτο με τους κατακόκκινους σπόρους και μάθαιτε και στα παιδιά σας να το τρώνε.
Καλή απόλαυση
Χρύσα Καραγεωργίου


