Όχι τιμωρία, αλλά "time out"!



To time out αποτελεί μία από τις πιο γνωστές μεθόδους πειθαρχίας, που αν καταφέρετε να την εφαρμόσατε σωστά, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας. Δεν πρόκειται για τιμωρία, αλλά, όπως λέει και η λέξη, για ένα διάλλειμα που δίνουμε στο παιδί, ώστε να μείνει μόνο του και να σκεφτεί την συμπεριφορά του.

Για να λειτουργήσει το time- out, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
  • Διαλέξτε το κατάλληλο σημείο. Επιλέξτε ένα σημείο στο σπίτι, όπου το παιδί θα μπορεί να κάθεται απομονωμένο, αλλά ασφαλές, π.χ. μια καρέκλα ή ένα μέρος στο πάτωμα. Το παιδί δεν θα πρέπει να μπορεί να παίζει εκεί που κάθεται, ούτε να βλέπει τηλεόραση κλπ.
  • Εξηγείστε στο παιδί πώς λειτουργεί το time out. Μην περιμένετε να κάνει το παιδί σας κάποια σκανταλιά, αλλά εξηγείστε του από πριν τι είναι το time out και ποιος είναι ο σκοπός του. Πείτε του ότι κάθε φορά που θα φέρεται ανάρμοστα, θα πηγαίνει να κάθεται μόνο του σε εκείνο το σημείο, για να σκεφτεί και να καταλάβει ότι οι αρνητικές πράξεις έχουν και συνέπειες.
  • Καθορίστε σωστά τον χρόνο. Συνήθως αφήνουμε το παιδί ένα λεπτό για κάθε χρόνο της ηλικίας του, δηλαδή ένα δίχρονο κάθεται δύο λεπτά, ένα τρίχρονο 3 λεπτά κλπ. Μπορείτε, αν θέλετε, να ρυθμίζετε και ένα ξυπνητήρι, ώστε να ξέρει το παιδί πότε επιτρέπεται να σηκωθεί.
  • Εφαρμόστε το time out αμέσως. Το παιδί πρέπει να καθίσει στο σημείο, αμέσως μόλις φερθεί ανάρμοστα. Μην περιμένετε να τελειώσετε κάτι που κάνετε ή να περάσει η ώρα. Το time out είναι αποτελεσματικό μόνο όταν συμβαίνει αμέσως μετά την αρνητική συμπεριφορά, ώστε το παιδί να καταλάβει τις συνέπειες της πράξης του.
  • Δείξτε ψυχραιμία. Αν το παιδί σηκωθεί από τη θέση του, επαναφέρετε το εκεί ξανά και ξανά, μέχρι να καθίσει. Αυτό απαιτεί ψυχραιμία και γερά νευρά από την πλευρά σας.
  • Να είστε συνεπείς. Εφαρμόζετε τη μέθοδο του time out σταθερά και με συνέπεια. Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν εφαρμόζετε το time out την μία μέρα που το παιδί κάνει κάτι άσχημο και την επόμενη που θα ξανακάνει το ίδιο, δεν το εφαρμόζετε

Μόλις τελειώσει το time out, κάντε μια σύντομη συζήτηση με το παιδί σας. Ρωτήστε το αν κατάλαβε το λάθος του και τονίστε του πως το time out συμβαίνει μόνο όταν παραφέρεται ή όταν δεν ακολουθεί τους κανόνες. Αν φέρεται σωστά, δεν θα υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιείτε. Πείτε του μπράβο που ολοκλήρωσε το χρόνο του time out με επιτυχία και συνεχίστε τις δραστηριότητες σας.