Τα πιο συχνά προβλήματα στο ζευγάρι μετά τη γέννηση του παιδιού



Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη ζωή μιας οικογένειας. Σχεδόν από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν και οι μέχρι τότε σταθερές του ζευγαριού να μεταβάλλονται. Όσο κι αν ο ερχομός του μωρού φέρνει απίστευτη ευτυχία στην οικογένεια, δεν παύει να δημιουργεί και μερικά μικροπροβλήματα στο ζευγάρι. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα από αυτά:
  • Δεν έχετε χρόνο ο ένας για τον άλλο. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά απαιτούν πολύ από τον χρόνο σας και ειδικά τα πρώτα χρόνια ένα παιδί σας χρειάζεται συνέχεια δίπλα του. Ωστόσο κάπου μέσα σε όλο αυτόν τον πανικό, προσπαθήστε να βρείτε λίγη ώρα για να μιλήσετε , να επικοινωνήσετε και να θυμηθείτε ότι εκτός από γονείς είστε και ζευγάρι.
  • Ο σύζυγος νιώθει παραμελημένος. Πολλοί μπαμπάδες νιώθουν ότι τα παιδιά τους είναι κολλημένα με τη μαμά και γι’ αυτό αισθάνονται παραμελημένοι. Ενθαρρύνετε τον σύντροφο σας να συμμετέχει ενεργά στην φροντίδα του παιδιού και βοηθήστε τον να δεθεί από νωρίς με το μωρό.
  • Μα πού πηγαίνουν όλα τα χρήματα; Σαφώς η γέννηση ενός παιδιού, αλλάζει τον οικονομικό προϋπολογισμό μιας οικογένειας και αρκετά συχνά τα χρήματα γίνονται αιτία για μικρές ή μεγαλύτερες διαφωνίες. Προσπαθήστε να διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας με σύνεση και από κοινού.
  • Ποιος θα κάνει τι. Ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει ένα ζευγάρι που αποκτά μωρό, ειδικά αν δεν έχει άλλη βοήθεια, είναι η συνεργασία και το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων. Ξεχάστε τα «αυτό δεν είναι δική μου δουλειά» και φτιάξτε ένα πρόγραμμα , σύμφωνα με το οποίο θα μοιράζονται οι υποχρεώσεις και οι δουλειές.
  • Διαφωνίες στον τρόπο διαπαιδαγώγησης. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να αναγνωρίζουν με ποιον γονιό μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν και με ποιον όχι. Συμφωνείστε σε κάποιους βασικούς κανόνες, θέστε ξεκάθαρα όρια, αποδεκτά και από τους δύο και πειθαρχήστε το παιδί σας ενωμένοι, χωρίς να ακυρώνει ο ένας τον άλλον.