"Μα το άλλο παιδί με χτύπησε πρώτο!"



Ως γονείς είστε σταθερά εναντίον της βίας και έχετε διδάξει στο παιδί σας ότι δεν επιτρέπεται να χτυπά κανέναν. Τι γίνεται , όμως, όταν βρίσκεται σε κάποιο περιβάλλον (σχολείο, παιδική χαρά, φιλικό σπίτι κλπ) όπου αυτός ο κανόνας δεν φαίνεται να ισχύει για όλα τα παιδιά; Ή, πολύ απλά, πώς πρέπει να αντιδράσει ένα παιδάκι που έχει μάθει ότι δεν πρέπει ποτέ να χτυπάμε, όταν το χτυπά ένα άλλο παιδί;

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται πώς θα μάθουν το παιδί τους να προστατεύει τον εαυτό του, χωρίς ωστόσο να γίνει το ίδιο επιθετικό και βίαιο. Και τις περισσότερες φορές καταλήγουν στον εξής λανθασμένο συμβιβασμό: «δεν επιτρέπεται να χτυπάς, αλλά αν κάποιο παιδάκι σε χτυπήσει πρώτο, μπορείς να το χτυπήσεις και εσύ». Με αυτό τον τρόπο, όμως, ακυρώνουν οι ίδιοι τον κανόνα της μη βίας, που προσπαθούν να διδάξουν στο παιδί τους.

Όταν το παιδί παίρνει την άδεια των γονιών του να ανταποδώσει το χτύπημα, υπάρχει ο κίνδυνος ο καβγάς να ξεφύγει και τα παιδιά να οδηγηθούν σε ακόμη πιο δυνατά και επικίνδυνα χτυπήματα. Επίσης, αν το παιδί καταλάβει ότι μπορεί να αντιδρά με βία, κάθε φορά που νιώθει ή που είναι πράγματι αδικημένο, τότε είναι πιθανόν να αρχίσει να υιοθετεί ανάλογες πρακτικές σε κάθε του τσακωμό, ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα.

Ο κανόνας της μη βίας δεν σημαίνει ότι το παιδί θα γίνει θύμα, δηλαδή θα κάθεται να το χτυπούν, χωρίς να μπορεί να προστατεύει τον εαυτό του. Αντίθετα υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει για να αντιδράσει και να αμυνθεί. Πείτε, λοιπόν, στο μικρό σας ότι αν κάποιο παιδί το χτυπά, τότε έχει κάθε δικαίωμα και πρέπει:
  • Να του πει με θάρρος ότι δεν ανέχεται αυτή την συμπεριφορά.
  • Να βάλει τις φωνές.
  • Να θυμώσει.
  • Να απομακρυνθεί.
  • Να ενημερώσει κάποιον ενήλικα (γονέα, δάσκαλο κλπ), ο οποίος είναι και ο αποκλειστικά υπεύθυνος για να επιβάλλει συνέπειες στο άλλο παιδί.

Να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλαβεί ότι είναι απόλυτα θεμιτό να αντιδρά και να προστατεύει τον εαυτό του, χωρίς ωστόσο να καταφεύγει το ίδιο στη βία.