Πώς να πολεμήσετε την παιδική παχυσαρκία



Τα τελευταία χρόνια η παιδική παχυσαρκία στον δυτικό κόσμο τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας κατέχει τα σκήπτρα στην κατανάλωση θερμίδων και στην παιδική παχυσαρκία σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού σύμφωνα με έρευνες 4 στα 10 παιδιά, κάτω των δέκα ετών, είναι παχύσαρκα.

Η παχυσαρκία δεν είναι ένα απλό αισθητικό θέμα, αλλά μια σοβαρή νόσος που είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα υγείας. Ένα παχύσαρκο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν παχύσαρκο ενήλικα, με όλες τις επιπλοκές που αυτό συνεπάγεται για την υγεία του.

Η κληρονομικότητα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή, αλλά και ψυχολογικά αίτια θεωρούνται υπεύθυνα για την παχυσαρκία στα παιδιά. Και επειδή ο καλύτερος τρόπος είναι και σε αυτήν την περίπτωση η πρόληψη, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μην χρειαστεί ποτέ το παιδί σας να υποβληθεί σε δίαιτα.
  • Φροντίστε την διατροφή του. Ξεκινήστε τη μέρα σας κάθε πρωί με ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρωινό, δώστε βάση στο κολατσιό που του ετοιμάζετε για το σχολείο και προσπαθήστε να καταναλώνετε σπιτικό φαγητό και όχι έτοιμα γεύματα.
  • Προσέξτε τα ενδιάμεσα γεύματα. Αποφύγετε τα ανθυγιεινά snacks (γλυκά, πατατάκια, σοκολατοειδή κλπ) και επιμείνετε σε πιο υγιεινές επιλογές όπως φρούτα, γιαούρτι κλπ.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά. Το ιδανικό θα ήταν να τα εξαλείψετε τελείως από την διατροφή του παιδιού σας, αλλά αν δεν μπορείτε, προσπαθήστε να τα περιορίσετε καθώς περιέχουν ζάχαρη και κενές θερμίδες.
  • Βάλτε στο καθημερινό του διαιτολόγιο φρούτα και λαχανικά. Στην αρχή ίσως είναι δύσκολο να πείσετε το μικρό σας να φάει κουνουπίδι ή μπρόκολο. Θα πρέπει, όμως, να επιμείνετε και να εκμεταλλευτείτε τα φρούτα και τα λαχανικά κάθε εποχής.
  • Καθιερώστε συγκεκριμένα γεύματα. Το παιδί πρέπει να τρώει σε συγκεκριμένες ώρες και πάντα στο τραπέζι. Κόψτε τα τσιμπολογήματα και οργανώστε σωστά τα γεύματα του.
  • Αυξήστε την φυσική δραστηριότητα του παιδιού. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί συστηματικά με κάποια μορφή άσκησης. Αν δεν του αρέσει ο αθλητισμός, μπορείτε να κάνετε βόλτες με το ποδήλατο ή να αυξήσετε τις επισκέψεις σας στην παιδική χαρά.
  • Πατήστε το off. Κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το tablet ή τα video games και ξεκολλήστε το μικρό σας από την καρέκλα και τον καναπέ.
  • Γίνετε εσείς το σωστό πρότυπο. Τίποτα από τα παραπάνω δεν πρόκειται να πετύχει, αν πρώτα δεν το εφαρμόζετε εσείς οι ίδιοι. Είναι βέβαιο ότι αν αλλάξετε εσείς τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές σας συνήθειες, τότε θα σας ακολουθήσει και το παιδί σας.