Πίτα με κιμά και πατάτα ή, αλλιώς, Shepherd's pie!

Η συνταγή αυτή πρωτοδοκιμάστηκε το 1971 στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όταν πλέον η πατάτα έγινε προϊόν που μπορούσαν να καταναλώσουν και οι φτωχοί. Θα ήταν λοιπόν κρίμα να μη τη δοκιμάσουμε και εμείς στις κουζίνες μας… άλλωστε είναι εξαιρετικής νοστιμιάς!
Υλικά
Για τον κιμά
1 ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά ή αρνίσιο (όπως θέλει και η παράδοση)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 μεγάλες ντομάτες αλεσμένες
2 κουταλιές πάστα ντομάτας
1 κουταλάκια κανέλα
½ κουταλάκι αλεσμένο γαρύφαλλο
1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον τρίφτη
φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
250 ml κόκκινο κρασί
300 ml ζωμό κότας
1-2 κουταλιές Worcestershire sause
Για τον πουρέ
1,5 – 2 κιλά πλυμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες
2/3 φλιτζανιού ζεστό γάλα
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
αλάτι κι άσπρο πιπέρι
½ κουταλάκια μοσχοκάρυδο
2 κρόκοι αυγών
6 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα (για την κρούστα)
Εκτέλεση
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180˚C και παράλληλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σ' ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνουμε και τσιγαρίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και ανακατέψτε. Προσθέτουμε την Worcestershire sause, τον τοματοπελτέ, τα μυρωδικά και αφήστε το να βράσει για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε το ζωμό κότας και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε τις πατάτες σε καυτό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνουμε να στραγγίσουν, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις λιώνουμε σε πουρέ μέσα σ' ένα σκεύος.
Προσθέτουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς (ο πουρές πρέπει να ναι ζεστός!). Στο τέλος ρίχνουμε και την παρμεζάνα, όσο αλάτι και όσο πιπέρι θέλουμε ανακατεύοντας ξανά. Ο πουρές πρέπει να είναι αρκετά σφιχτός.
Απλώνουμε τον κιμά σ' ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα απλώνουμε τον πουρέ από πάνω του.
Προσθέτουμε παρμεζάνα τριμμένη και τέλος μ' ένα πηρούνι κάνουμε μερικές γραμμές σαν κυματάκια πάνω στην επιφάνεια του πουρέ.
Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
Καλή απόλαυση!
Χρυσούλα Καραγεωργίου
e-mail: chrysoula.karageorgiou @gmail.com