Εγκυμοσύνη: ρυθμίστε συναισθηματικές διαταραχές και νεύρα...



Όταν ο κόσμος ρωτά μία έγκυο γυναίκα «τι κάνει», συνήθως αναφέρεται στα ιατρικά ζητήματα και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ελάχιστοι είναι εκείνοι, που αναφέρονται στην ψυχολογική κατάσταση της εγκυμονούσας, σε μία περίοδο που δεν είναι απαραίτητα μόνο χαράς, αλλά μπορεί να είναι και περίοδος συναισθηματικής αστάθειας. Το ερώτημα είναι, πώς θα περάσετε τα… δύσκολα.


• ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ


Όταν για αρκετές ώρες μένετε μόνη, είναι πιο πιθανό να σας κυριεύσουν η αγωνία και τα αρνητικά συναισθήματα και αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται, εάν δεν έχετε κάποιον φίλο/η να του ανοίξετε την καρδιά σας.

Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του ανθρώπου, που είναι κοντά σας και σας αγαπά. Προτιμήστε μία φίλη, περίπου στην ίδια ηλικία με τη δική σας, που όμως έχει περάσει το δικό σας στάδιο και μπορεί να καταλάβει πλήρως τι αισθάνεστε.

Να θυμάστε ότι, οι κοντινοί σας άνθρωποι είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν και τώρα, αλλά και όταν έρθει με το καλό το μωρό σας.


• ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ


Στην προσπάθειά σας να τα προλάβετε όλα και να τα κάνετε σωστά, πιέζετε ψυχολογικά τον εαυτόν σας και δημιουργείτε όλες τις προϋποθέσεις να… πέσετε ψυχολογικά.

Πριν σοβαρέψει η κατάσταση, βάλτε κάτω τις υποχρεώσεις σας και αποφασίστε να ασχοληθείτε μόνο με τα απολύτως απαραίτητα. Για τα υπόλοιπα, ζητήστε τη βοήθεια του πατέρα του παιδιού ή όποιου άλλου είναι διαθέσιμος.


• ΔΩΣΤΕ... ΤΟΠΟ ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ


Το στρες μπορεί να βλάψει και εσάς και το μωρό σας. Το καλύτερο, που έχετε να κάνετε, είναι να μην σκέφτεστε τα προβλήματα (που πιθανώς να αντιμετωπίζετε). Εξαίρεση, φυσικά, αποτελούν τα προβλήματα υγείας, αλλά όλα τα άλλα πρέπει να αντιληφθείτε ότι είναι δευτερεύοντα μπροστά στην εγκυμοσύνη σας.


• ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ


Εάν βλέπετε ότι μόνη δεν τα καταφέρνετε ή εάν ο σύντροφός σας σας χτυπά το καμπανάκι και σας επαναλαμβάνει ότι ψυχολογικά παρουσιάζετε μία αστάθεια, μην απορρίπτετε τους ειδικούς.

Ο μαιευτήρας σας ή ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε την κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία, πιο θετική, πιο αισιόδοξη.