Πώς να εξαφανίσετε τις «παγίδες θανάτου» από το σπίτι σας



Δεν είναι απαραίτητο το παιδί να κυκλοφορήσει στον κόσμο για να κινδυνέψει. Δεν είναι απαραίτητο καν να περπατήσει πρώτα, όπως δείχνουν παγκοσμίως τα στατιστικά στοιχεία. Χιλιάδες ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στο σπίτι, ακόμα και στους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού.
Διαβάστε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ενός ατυχήματος.

ΜΩΡΟΥΔΙΑΚΑ ΕΠΙΠΛΑ

Όσο κι αν φαίνεται είναι μία από τις βασικές αιτίες ατυχημάτων. Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να αποφεύγουν μεταχειρισμένα έπιπλα, καθώς είναι πιθανό να λείπει κάποιο εξάρτημα, χωρίς να φαίνεται με την πρώτη ματιά, ή και να έχει διαβρωθεί κάποιο άλλο και να σπάσει εύκολα.

ΚΑΡΕΚΛΑΚΙΑ ΤΑΪΣΜΑΤΟΣ

Μπορεί το καρεκλάκι ταΐσματος να φαίνεται ένα… άκακο εργαλείο για τον γονέα, αλλά ένα υπερδραστήριο παιδί, μπορεί να το κάνει να ανατραπεί. Για αυτό:

• σιγουρευτείτε ότι το μωρό είναι σωστά και σφιχτά δεμένο όση ώρα κάθεται

• μείνετε σε απόσταση χεριού και κρατήστε το καρεκλάκι μακριά από τοίχο, πάσο, τραπέζι και κάθε επιφάνεια, που το μικρό σας μπορεί να σπρώξει και να αναποδογυρίσει

• διπλοτσεκάρετε ότι οι ρόδες της καρέκλας είναι «κλειδωμένες» και ποτέ μην αφήνετε το παιδί να κρέμεται ή να σκαρφαλώνει στην εξωτερική πλευρά της καρέκλας

ΠΕΡΠΑΤΟΥΡΕΣ – ΣΤΡΑΤΕΣ

Έχουν την κακή πρωτιά στους τραυματισμούς παιδιών, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προκληθεί ατύχημα με αυτές, ακόμα κι όταν έχετε το βλέμμα σας στραμμένο επάνω τους.

• αναποδογυρίζουν εύκολα όταν τα παιδιά προσπαθούν να περάσουν από το πάτωμα στο χαλί, το πηχάκι της μπαλκονόπορτας ή οποιαδήποτε άλλη ανωμαλία στην επιφάνεια

• επιτρέψτε στο παιδί να τις χρησιμοποιεί σε δωμάτια με ελεγχόμενη επιφάνεια, χωρίς πολλές γωνίες από άλλα έπιπλα

ΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΤΑΡΙΑ

Πολλά παιδιά τα χρησιμοποιούν ως σκαλοπάτια, προκειμένου να αναρριχηθούν, αλλά συχνά τα έπιπλα αναποδογυρίζουν ή τα μικρά χάνουν την ισορροπία τους και πέφτουν στο πάτωμα.

• βάλτε ασφάλειες στα συρτάρια και τα ντουλάπια, που είναι σε προσβάσιμο από τα παιδιά ύψος

• στερεώστε καλά στον τοίχο όσα έπιπλα μπορούν να αναποδογυρίσουν ακόμα και με το βάρος ενός μωρού

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πολλές τηλεοράσεις νέου τύπου (flat screen) έχουν πολύ ευαίσθητη βάση και είναι πολύ εύκολο να πέσουν με ελάχιστη πίεση.

• κρατήστε τα παιδιά μακριά από την τηλεόραση, ενθαρρύνετέ τα να παίζουν σε απόσταση ασφαλείας από αυτή

• σταθεροποιήστε όσο γίνεται την τηλεόρασή σας και, αν είναι παλαιού τύπου (βαριά) φροντίστε να είναι σε επιφάνεια ικανή να τη στηρίξει

• προμηθευτείτε ταινίες ή αυτοκόλλητα, που δεν επιτρέπουν στη βάση να γλιστρά