Ξέρετε ότι η εγκυμοσύνη είναι μεταδοτική;



Τελικά φαίνεται πως η εγκυμοσύνη μπορεί και να είναι κολλητική, ειδικά για όσες περνούν τις ώρες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μία νέα έρευνα στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Επιθεώρηση.

Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι μητέρες, που κοιτάζουν φωτογραφίες των φίλων τους ή των συμμαθητριών τους από το σχολείο σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ξαφνικά αισθάνονται να ξυπνά μέσα τους η επιθυμία να προχωρήσουν σε αυτό το σημαντικό βήμα και να αποκτήσουν και οι ίδιες ένα παιδί.

Για την έρευνά τους οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις φιλίες 1700 γυναικών, ηλικία από 15 έως 30 ετών. Αυτή η… μετάδοση εμφανίζεται μόλις μία φίλη φέρει στον κόσμο ένα βρέφος, φθάνει στο ζενίθ ύστερα από δύο χρόνια, αλλά πολύ σύντομα εξασθενεί, λένε οι ερευνητές.

Μία από τις ειδικούς, που συμμετείχαν, καθηγήτρια κοινωνιολογίας σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, γράφει: «Χρειάζεται χρόνος να αποκτήσεις παιδί, επειδή υπάρχει μία φυσιολογική περίοδος πριν από τη σύλληψη, αλλά και επειδή η επιθυμία να αποκτήσεις έρχεται με τον χρόνο. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, η επιρροή από την εγκυμοσύνη μίας φίλης δεν έρχεται αυτόματα».

Οι ερευνητές έχουν διάφορες θεωρίες για τους λόγους, που κάνουν τις γυναίκες-φίλες να αποκτούν παιδί την ίδια περίοδο. Από τη φύση τους οι άνθρωποι συγκρίνουν εαυτούς με τους φίλους τους. Η «ζήλια» ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο μέσω του facebook και του instagram. Οι αξιαγάπητες φωτογραφίες νεογέννητων φαίνεται ότι είναι… κολλητικές.

Πρακτικά, είναι πολύ ωραίο να έχεις φίλους γύρω σου, που να διανύουν την ίδια περίοδο της ζωής τους. Γονείς, που η ηλικιακή διαφορά των παιδιών τους δεν ξεπερνά τους 24 μήνες, έχουν πολλά κοινά να μοιραστούν, ενώ αντιλαμβάνονται ο ένας τη θέση και τις δυσκολίες του άλλου.