Τι είναι η σύγχυση θηλών στα βρέφη;


Αν δεν θηλάζετε αποκλειστικά το μωράκι σας, αλλά του δίνετε και συμπλήρωμα με μπιμπερό ή αν χρησιμοποιείτε πιπίλα για να το ηρεμήσετε, τότε υπάρχει η πιθανότητα να του δημιουργήσετε «σύγχυση θηλών». Τι είναι, όμως, αυτό και πώς μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό;

Υπάρχουν κάποια βρέφη που δεν ενοχλούνται όταν κάνουν μεικτή διατροφή, δηλαδή στήθος και μπιμπερό, αλλά υπάρχουν και ορισμένα βρέφη που μπερδεύονται, καθώς απαιτείται διαφορετική τεχνική για να πιουν το γάλα από το στήθος και διαφορετική από το μπιμπερό.

Στο θηλασμό το βρέφος πρέπει να ανοίξει από μόνο του το στόμα του, για να πιάσει το στήθος και πρέπει να κάνει το ίδιο συγκεκριμένες κινήσεις με τη γλώσσα και το σαγόνι του, για να αρχίσει το γάλα να ρέει. Αντίθετα, με το μπιμπερό το μωρό δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα από τα παραπάνω και το γάλα ρέει εύκολα και χωρίς κόπο από μόνο του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα βρέφη να μπερδεύονται με την μεικτή διατροφή και να μην μαθαίνουν να θηλάζουν σωστά, δηλαδή μπορεί να μην πιάνουν σωστά το στήθος, να μην ανοίγουν καλά το στόμα κλπ. Δεν είναι λίγα και τα βρέφη εκείνα που τελικά προτιμούν την εύκολη λύση του μπιμπερό και απορρίπτουν τον θηλασμό.

Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο το μωράκι σας να πάθει σύγχυση θηλών, καλό θα είναι, αν γίνεται, να μην χρησιμοποιήσετε μπιμπερό ή πιπίλα τις πρώτες 4 -6 εβδομάδες, δηλαδή όταν εδραιώνεται ο θηλασμός. Στη συνέχεια και αφού το μωράκι σας θα έχει μάθει να θηλάζει σωστά, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.