Πώς θα αποφυγουν την εγκεφαλική βλάβη τα προωρα βρέφη



Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια ορμόνη, που χρησιμοποιείται συχνά για τη μείωση της ανάγκης για μεταγγίσεις αίματος, μπορεί επίσης να αποτρέψει τις εγκεφαλικές βλάβες στα πρόωρα βρέφη.

Η ερυθροποιητίνη (EPO), η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την τόνωση της παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να είναι ευεργετική, όταν χορηγείται σε πρόωρα βρέφη λίγο μετά τη γέννησή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 500 μωρά, που ήρθαν στον κόσμο μεταξύ της 26ης και της 31ης εβδομάδας στην Ελβετία.

Βρέφη, που γεννήθηκαν πριν την 32η εβδομάδα της κύησης, αντιμετωπίζουν κίνδυνο της βλάβης του εγκεφάλου και της ελλιπούς ανάπτυξής του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια αναπτυξιακά ζητήματα, σύμφωνα με τη HealthDay News.

Οι γιατροί πήραν τα εγκεφαλογραφήματα των βρεφών, που λαμβάνουν θεραπεία με EPO και βρήκαν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης, ύστερα από τρεις δόσεις της ορμόνης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πρόωρα βρέφη που έλαβαν θεραπεία με την ερυθροποιητίνη, είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλική βλάβη σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν λάβει την ορμόνη.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ευεργετική επίδραση της ορμόνης EPO στους εγκεφάλους των πρόωρων βρεφών έχει αποδειχθεί," δήλωσε στο BBC News ο ερευνητής δρ Ha-Vinh Leucter του Πανεπιστημίου της Γενεύης.