Συνδέεται η επιλόχειος κατάθλιψη με τον πόνο του τοκετού;


Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Anesthesia & Analgesia», η επιλόχειος κατάθλιψη φαίνεται πως συνδέεται με τον πόνο, που νιώθει η γυναίκα κατά την διάρκεια του τοκετού.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό 214 γυναίκες, από τις οποίες μόνο οι 107 είχαν ζητήσει να κάνουν  επισκληρίδιο αναισθησία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 34,6% των γυναικών που δεν είχαν κάνει επισκληρίδιο και βίωσαν έντονο πόνο κατά την διάρκεια του τοκετού υπέφεραν από επιλόχεια κατάθλιψη, ενώ στις γυναίκες που είχαν κάνει επισκληρίδιο το ποσοστό ήταν μόνο 14%.

Επίσης, όπως φάνηκε από την έρευνα, όσες γυναίκες είχαν παρακολουθήσει μαθήματα τοκετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και θήλασαν τα μωρά τους, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να κατανοήσουν τα αίτια της επιλόχειας κατάθλιψης και υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερες ερευνητικές προσπάθειες, αφού όπως φάνηκε ο πόνος κατά τη διάρκεια του τοκετού παίζει σημαντικό ρόλο.