Πρέπει να κάνω προληπτικές εξετάσεις στο παιδί μου;


Πολύ συχνά οι γονείς ρωτούν τον παιδίατρο τους αν είναι απαραίτητο να κάνουν στο παιδί τους προληπτικές εξετάσεις. Αναρωτιούνται για ποιο λόγο να το υποβάλλουν, για παράδειγμα, στην επώδυνη διαδικασία μιας αιματολογικής εξέτασης, όταν δείχνει απόλυτα υγιές και φαίνεται ότι αναπτύσσεται κανονικά. Ή για ποιο λόγο να επισκεφτούν οδοντίατρο για τα νεογιλά δόντια του μικρού τους, αφού αυτά θα πέσουν και θα βγουν άλλα στην θέση τους.

Κι όμως, αν σκεφτείτε ότι ήδη από την πρώτη μέρα τη ζωής τους και κατά την παραμονή τους στο μαιευτήριο τα νεογνά υποβάλλονται σε μια σειρά προληπτικών εξετάσεων για να διαπιστωθούν πιθανές γενετικές ανωμαλίες ή άλλα προβλήματα υγείας , τότε γίνεται φανερό ότι η σημασία του προληπτικού ελέγχου είναι τεράστια.

Συνήθως οι παιδίατροι προτείνουν οι πρώτες αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο κυρίως της αιμοσφαιρίνης, του αιματοκρίτη, του σιδήρου και της φεριτίνης, να γίνονται μέχρι τη ηλικία των 2 ετών και να επαναλαμβάνονται κάθε δύο χρόνια, εφ’ όσον τα αποτελέσματα είναι θετικά. Επίσης, καλό θα είναι κατά την νηπιακή ηλικία να γίνει ένας οφθαλμολογικός και ένας οδοντιατρικός έλεγχος, ενώ αν το παιδί ασχολείται με κάποια αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει προληπτικά να επισκεφτεί και καρδιολόγο.

Και επειδή είναι καλύτερο να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε, να θυμάστε ότι την φροντίδα που δείχνετε για την υγεία του παιδιού σας, θα πρέπει να την δείχνετε και για την δική σας υγεία, για να διασφαλίσετε ότι θα βρίσκεστε για πολλά πολλά χρόνια δίπλα του χωρίς προβλήματα.
.