Πόσες είναι οι δουλειές ενός γονέα;


Πολλές φορές λέμε ότι το να είναι κάποιος γονιός είναι μια πολλή δύσκολη και απαιτητική δουλειά. Μήπως όμως η δυσκολία της οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι μόνο μια δουλειά, αλλά ένας συνδυασμός πολλών;

Πιο συγκεκριμένα ένας γονιός είναι:
  • Καλλιτέχνης. «Μαμά ζωγράφισε μου ένα δεινόσαυρο!», «μπαμπά, πες μου ένα τραγουδάκι». Σίγουρα όταν κάποιος αποκτά παιδιά, ανακαλύπτει ότι έχει μέσα του ένα σωρό καλλιτεχνικά ταλέντα, που δεν γνώριζε καν ότι τα είχε.
  • Γιατρός. Για τα μικρά παιδιά οι αρρώστιες, οι ιώσεις, τα γδαρσίματα, τα καρούμπαλα και γενικά οι μικροτραυματισμοί είναι στοιχεία της καθημερινότητας τους, γι’ αυτό και μετά τον πανικό της πρώτης φοράς που το παιδί θα πάθει κάτι, όλοι οι γονείς γίνονται μικροί γιατροί.
  • Ψυχολόγος. Να τα βοηθάτε να κατανοήσουν τα συναισθήματα τους, όταν καλά καλά δεν τα αναγνωρίζουν, να μαλακώνετε το θυμό τους, να τα ενθαρρύνετε και να ενισχύετε την αυοεκτίμηση τους, όπως μόνο ένα καλός ψυχολόγος θα πετύχαινε., σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.
  • Δικαστής. Ποιος ξεκίνησε πρώτος τον καβγά, ποιος πρέπει να τιμωρηθεί και ποιος δεν φταίει; Ειδικά αν έχετε δύο ή τρία παιδιά, σίγουρα θα υπάρχουν μέρες που θα νιώθετε σαν δικαστής που καλείται να πάρει αποφάσεις και να λύσει τα κάθε είδους θέματα.
  • Μάγειρας. Και όχι ένα απλός μάγειρας, αλλά τουλάχιστον βραβευμένος σεφ που πρέπει να μαγειρεύει καθημερινά νόστιμα και υγιεινά φαγητά και να προσπαθεί να ικανοποιεί και το πιο λιγόφαγο ή δύσκολο στο φαγητό παιδί.
  • Ταξιτζής. Δεν είναι μόνο το πήγαινε - έλα στο σχολείο, αλλά και οι ατέλειωτες απογευματινές εξωσχολικές δραστηριότητες, στις οποίες θα πρέπει να μεταφέρετε το παιδί σας.
  • Δάσκαλος. Από τις πρώτες προσπάθειες να μάθετε στο μωρό σας να μιλά ή να αναγνωρίζει τα χρώματα, μέχρι το καθημερινό διάβασμα για το σχολείο, όλοι οι γονείς είναι και δάσκαλοι για τα παιδιά τους.
  • Οικιακή βοηθός. Να πλένετε και να σιδερώνετε τα ρούχα τους, να καθαρίζετε το δωμάτιο τους, να τακτοποιείτε τα παιχνίδια τους, να φροντίζετε να μην τους λείπει τίποτα και γενικά να φροντίζετε την καθημερινότητα τους.

Εσείς, πόσες ακόμα δουλειές κάνετε για τα παιδιά σας;