Σούπερ
Φτιάξτε μόνη σας σπιτική πάστα ελιάς
Ψάχνετε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική πάστα ελιάς; Εδώ θα βρείτε δυο εκδοχές: την κλασική και την πικάντικη συνταγή. Η πάστα ελιάς είναι ένα αγαπημένο σνακ ή συνοδευτικό για επίσημα τραπέζια. Θα το βρείτε σε ακριβά εστιατόρια, αλλά και στα ράφια του super market. Το αγαπούν μικροί και μεγάλοι και ταιριάζει με κάθε γεύμα. Λέγεται ότι έχει τις απαρχές στην αρχαία Ελλάδα, όμως στην καθημερινότητά μας την έφερε μια επαρχεία της Γαλλίας, η Προβηγκία. Δυστυχώς, το άλειμμα ελιάς αν και πεντανόστιμο, είναι αρκετά ακριβό προϊόν, αν το αγοράσετε έτοιμο. Γι'αυτό το λόγο, λίγοι το προτιμούν. Για καλή μας τύχη όμως, υπάρχουν χιλιάδες συνταγές στο διαδίκτυο, για το πως να τη φτιάξετε. Ύστερα από αρκετή έρευνα που κάναμε, θα σου δείξουμε τις 2 πιο εύκολες και με τα λιγότερα υλικά.
Κλασική πάστα ελιάς ή tapenade
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
- 200 γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
- Χυμός από μισό λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κάπαρη
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ
Τοποθετείτε τις ελιές και την κάπαρη στο μούλτι, για να πολτοποιηθούν. Παραδοσιακά, η πολτοποίηση γινόταν στο γουδί, οπότε αν έχετε στο σπίτι, καλύτερα να το κάνετε με αυτό. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σας, αρχίστε σιγά-σιγά να προσθέτετε το λάδι και βάλτε τόσο, όσο πηχτό θέλετε το άλειμμα ελιάς. Στη συνέχεια, μεταφέρετέ το σε ένα μπωλάκι, ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε να πάνε παντού. Αν θέλετε να το αποθηκεύσετε, βάλτε το σε ένα γυάλινο βαζάκι και ρίξτε λάδι στην κορυφή, για να μην έρχεται το μείγμα σε επαφή με τον αέρα, ώστε να συντηρηθεί περισσότερο.
Πικάντικη εκδοχή της πάστας ελιάς
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι:
- 2 φλιτζάνια ελιές χωρίς κουκούτσι
- Ρίγανη, πιπέρι, δενδρολίβανο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- Κάπαρη
- Λιαστή ντομάτα
- Καρύδια (αν θέλετε)
Ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έτοιμο! Και αυτή την παρασκευή μπορείτε να την αποθηκεύσετε με λαδάκι σε κάποιο σκιερό και δροσερό σημείο του σπιτιού. Χρησιμοποιήστε την πικάντικη πάστα ελιάς σε ορεκτικά, σάντουιτς ή ακόμα και σαλάτες.
Καλή όρεξη!
Πηγή: www.ediva.gr

